A nemzeti parkok jogkörvesztése hosszútávon káros lehet

Várhatóan a jövő héten alakítja ki állásfoglalását a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács arról a jogszabálytervezetről, amely 50 ezer hektárnyi földterületet vonna ki a nemzeti parkok kezeléséből - mondta az InfoRádiónak a szervezet titkára. A Bartus Gáborral készített interjút teljes terjedelmében meghallgathatják az InfoRádió hétvégi adásában.

 
"A tanács álláspontját az úgynevezett szakmai egyeztető munkabizottságunk fogja kialakítani március 24-i ülésén. Egyelőre még csak szakértői álláspontok állnak rendelkezésre" - mondta a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára.


Bartus Gábor hozzátette: "az látszik, hogy annak, az egyébként teljesen méltányolható kormányzati elképzelésnek, hogy az állami földterületek vagyonkezelői joga egy kézben legyen, tehát minden ilyen tulajdonosi joggyakorlást a Nemzeti Földalap intézzen, egy rövid távon teljesen értelmes elképzelés, ugyanakkor lehetnek hosszútávú káros természetvédelmi hatásai. Nevezetesen, hogy ha a nemzeti parkok területén lévő és alapvetően természetvédelmi célokat szolgáló részektől a döntési jogosultság távol kerül és olyan ügyintézők foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, akiknek nincs természetvédelmi jártasságuk, vajon milyen gyorsan, hatékonyan tudnak beavatkozni olyan esetekben, amikor valamilyen természetvédelmi szempontból fontos döntést kell hozni az adott területen."


"A fokozatos jogkörvesztés vagy feladatredukció olyan helyzetet eredményez, hogy a természetvédelmi szempontból legfelkészültebb kollégák fő feladatként az odalátogató turisták vezetésével lehetnek majd elfoglalva, ugyanakkor a védett értékeknek: fajoknak, társulásoknak, ökoszisztémáknak a fenntartásáért kellene dolgozniuk. Úgy kellene megszervezni a nemzeti parki igazgatóságok hatókörét, hogy ennek a feladatnak és felelősségnek a megfelelő eszközök birtokában tudják ezeket a feladatokat teljesíteni"- hangsúlyozta a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára.

Hanganyag: Domanits András





Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 03. 19.
Cikk forrása

2015. március

© 2013 Kié legyen a föld?