Permetezés Kishantoson

Múlt csütörtök óta a kishantosi ökológiai mintagazdaság 290 hektárja veszítette el Euro Bio és Biosuisse minősítését - közölte a Kishantosi Nonprofit Kft.

Azt állítják, hogy a folyamatban levő bírósági eljárások ellenére a biogazdálkodásban tiltott szerekkel műtrágyázták és vegyszerezték a „nyertesek” a 22 éve vegyszermentesen művelt területeket. Ha Kishantos holnap visszakapná a földeket, és azonnal elkezdené visszaállítani azokat biogazdálkodásra, akkor 3 év alatt érhetné el újra az Euro Bio, 5 év alatt Biosuisse minősítést. Azt a biológiai állapotot pedig, amit múlt csütörtök óta megsemmisítettek a „nyertesek”, csak újabb 22 év alatt lehet elérni.

Tegnap a parlamentben az LMP képviselője, Ikotity István azt mondta, a saját szemével látta a permetezés okozta károkat Kishantoson. Nagy István államtitkár szerint nem volt vegyszerhasználat, továbbá az ökogazdálkodás nem egyenlő Kishantossal. Beszéltek arról is, hogy az új bérlők nem vállaltak hosszú távon biogazdálkodást, a szerződések szerint csak egy évig kellett így művelniük a földeket. Ikotity szerint az egy év alatt sem zajlott biogazdálkodás, az államtitkár szerint viszont igen: a tavaly októberben megkötött haszonbérleti szerződések értelmében az első gazdaság évben biogazdálkodtak a pályázat nyertesei.

Kedden két talicskányi marhatrágyát öntött a Földművelésügyi Minisztérium egyik kapuja elé az Együtt-PM. Szabó Rebeka szerint arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a korábban a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola által fenntartott biogazdaság földjein az új bérlők vegyszereket használnak. A minisztérium akkor is cáfolta a vegyszerhasználatot.

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 09. 25.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?