Óriási földekhez jutott Lázár János rokona

A Hvg.hu információi szerint több mint 1300 hektár állami földet nyert a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., melynek a legnagyobb tulajdonosa Lázár János nagybátyja. Lázár azt mondta, hogy neki is 2 százalék tulajdona van a cégben, és a cég nevében azt mondta, hogy az minden pályázatba betekintést enged.


A cég az ellenőrzése alá tartozó érdekeltségek nyertes pályázataival együtt összesen 1362 hektár föld használati jogát nyerte el, 27 pályázaton. (A zrt. saját jogon 10 pályázattal 295 hektár földbérlethez jutott. De sikeresen pályázott a zrt. érdekeltségébe tartozó Gorzsai Takarmánytermelő Kft., amely 804 hektár földbérletét kapta meg 10 pályázaton, valamint a Gorzsai Paprikatermelő és Értékesítő Szövetkezet, amely 262 hektárral gyarapította a csoport által művelt birtokot, 7 nyertes pályázaton.)


A területeket Maroslele, Makó, Óföldeák, Földeák körzetében eddig is többségében a hódmezővásárhelyi - egyébként a 3076-os számú tanyát székhelyként megadó - agrárcsoport művelte. A helyiek nem próbálták megpályázni a földeket.


Lázár János az MTI-nek délután reagált a hírről, szerinte lejárató kampány kezdődött ellene. Lázár azt mondta, hogy Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. kiemelten fontos szerepet tölt be a magyar mezőgazdaságban, és hosszú ideig ő is tagja volt az igazgatóságának, jelenleg a részvényeinek a 2 százalékát tulajdonolja.


Azt mondta, a cégcsoport mintegy 2500 hektárnyi állami földterületen gazdálkodott, a mostani pályázaton 1365 hektárnyi termőföldet nyert el, amelyből 1123 hektárra egyedül pályázott. Mint mondta, a Zrt. minden pályázatába betekintést enged, honlapján is elérhetővé teszi majd a dokumentumokat és az esetlegesen felmerülő kérdésekben bármikor rendelkezésre áll."Nem csak a kormány, de személyes célom is mindig az volt, hogy a földek nyolcvan százalékát kis- és családi vállalkozások művelhessék" - mondta.






Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 01. 13.
Cikk forrása

2014. január

© 2013 Kié legyen a föld?