Megelőznék a földtörvényt

259:259

Megelőznék a földtörvényt


Forrás: orientpress.hu
2013.01. 26.


Jelentős mozgások indultak meg a termőföldpiacon, és úgy látszik, a spekulánsok és a jelentősebb területeket bérlő társaságok igyekeznek bebiztosítani magukat azokon a birtokokon, amelyeket jelenleg is művelnek. Mindezt még az új földtörvény életbelépése előtt tennék meg - írja a Magyar Nemzet.

A lap arról értesült, hogy a korábbi termelői szövetkezetekből létrehozott cégek, amelyek jellemzően több ezer hektárt művelnek, most házról házra járva igyekeznek rávenni a tulajdonosokat arra, hogy hat-nyolc évvel a bérleti szerződések lejárta előtt hosszabbítsák meg azokat újabb tíz-tizenöt évre.

Az érintettek feltehetőleg ezzel igyekeznek kitolni azt az időt, ameddig a szóban forgó földeket még megművelhetik. Miután a készülő földtörvénynek nem lehet visszamenőleges hatálya – vagyis a meglévő szerződéseket nem érintheti –, e szabály csak akkor fejtheti ki hatását, amikor a bérleti szerződések lejárnak. Ha a téeszekből alakult cégeknek sikerül megújítaniuk bérleti szerződéseiket, akkor az új földtörvény elfogadása utáni évtizedben sem fog e téren semmi sem változni.

Ezzel pedig igencsak keresztbe tesznek azon kormányzati elképzeléseknek, amelyek szerint a közeljövőben a hazai birtokstruktúra, a földművelés a kis és a közepes családi vállalkozások irányába tolódik el.A Vidékfejlesztési Minisztériumnál eddig egy ilyen konkrét esetet jelentettek be – mondta a lap megkeresésére Budai Gyula.





Cikk megjelenésének dátuma: 2013. 01. 30.

© 2013 Kié legyen a föld?