Hitel lendítene az agráriumon

Hitel lendítene az agráriumon

Forrás: somogytv.hu
2013. 01. 24.
Több ponton is módosításra szorul az új földtörvény, amelynek még hátra van a részletes vitája a Parlamentben. A gazdák sérelmezték, a termőföldhöz jutás állattenyésztéshez kötését, de azt is hátrányosnak tartják, hogy a földtörvény háttérbe szorítja a helyi gazdák bérlés vagy vásárlás esetén. Jakab István, a Magosz elnöke, Kaposváron arról beszélt, hogy hamarosan megoldódnak a gazdák hitelproblémái.

A termőföldről szóló törvényt európai jól működő jogszabályok mintájára alkották meg, ám önmagában kevés a földtörvény - mondta Jakab István Kaposváron.

Jakab István, elnök, MAGOSZ:

- Most folyik az üzemszabályozásról szóló törvény kidolgozása illetve az integrációról szóló törvény kidolgozása. Meggyőződésem, hogy akkor lehet folytatni a termőföldek forgalmáról szóló törvényt, ha egymásra épülve, nyilván kellő időben fogadja el a parlament a törvényt.

Jakab István 30-nál is több módosítót adott be képviselőtársaival együtt. A somogyi gazdák is kifogásolnak bizonyos pontokat a törvényben.

Szabó Tamás, megyei elnök, MAGOSZ:

- Ha Kaposváron él valaki, tehát itt van állandó lakcíme, akkor gyakorlatilag a törvény lehetőséget ad arra, hogy 15 és 20 kilométeren belül vételre vagy használatra felajánlott földekért ő induljon. Na most hogyha Kaposvár 20 km-es körzetét nézzük, akkor elég szép nagy kör. Tehát a helyben lakó gazdáknak komoly versenytársai lehetnek.

De ez a kérdés a térségenként megalakuló földbizottságokkal megoldódik, ugyanis nekik vétójoguk lesz földvásárlás tekintetében. A gazdatársadalom elöregedőben van, ezért az aktív termelők fontosnak tartanák az ifjú agrárszakemberek segítését. Ez a kormánynak is célja - mondta a MAGOSZ elnöke.

Jakab István:

- Elsősorban az a jó, ha a már meglévő kialakult családi gazdaságot a család valamely tagja viszi tovább. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a fiatal gazda életpályamodellen keresztül, aki nem ilyen családból származik de feltett szándéka, megrögzött agráros, ő is indulhasson.

A mezőgazdaságban is, mint a gazdaság más szektoraiban hitelre volna szükség a fejlődéshez. Ehhez az alapításra váró agrárbank nyújthat segítséget, mondta a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke.

Jakab István:

- Van forrás, lesz hozzá, hisz a Zöldbank alapítása jelenleg folyamatban van. Azt hogy pontosan melyik hónapban mondják ki az alapítás tényét, ez még rejtély. De néhány hónapon belül megkezdi munkáját.

A Zöldbank létrehozása nem új ötlet, a kormány még tavasszal indította el az előkészítését. A megújuló beruházásokat, mezőgazdasági, erdészeti és természeti beruházásokat finanszírozná az agrárbank. Így juthatnának olcsó hitelhez a tőke hiányában szenvedő gazdák.






Cikk megjelenésének dátuma: 2013. 01. 30.

© 2013 Kié legyen a föld?