Bevásároltak földből a fiatal gazdák

Több mint 74 ezer hektárt vásároltak a földértékesítési programban


Hozzátette: ez is mutatja, hogy a családi gazdaságok kerültek helyzetbe. A program a gazdák folyamatos támogatása mellett zajlott, az értékesítésre felkínált mintegy 250 ezer hektár 70 százalékát vásárolta meg mintegy 30 ezer földműves, a jogosultak harmada - ismertette.


Az államtitkár közölte, a kormány hisz abban, hogy az agrárközéposztályt, a családi gazdaságokat meg lehet erősíteni a termőföldek tulajdonjogának árveréses értékesítésével, és hitelprogrammal támogatta azokat, akiknek nem volt megfelelő saját tőkéjük a vásárláshoz. Olyan hitellehetőséget dolgoztak ki, amely 20 évre biztosít mintegy 2 százalékos kamattal forrást a gazdák számára - tette hozzá.


Bitay Márton Örs szerint beszédes, hogy ellenzéki képviselők nem nyújtottak be egy módosító javaslatot sem a programot lezáró törvényjavaslathoz. Az államtitkár szerint ez arra utal, hogy a program "mégiscsak teljes politikai támogatottságot élvez". 

  

Az FM államtitkára elmondta, az árveréseken kialakult vételár bőven meghaladta mind a Központi Statisztikai Hivatal átlagárait, mind a banki értékbecslők által meghatározott árakat. A hitelfelvételkor pedig nem a piaci árat, hanem az árverésen kialakult tényleges vételárát vették alapul, így mindenki megfelelő mennyiségű pénzhez jutott hozzá - mutatott rá.    


Kitért arra is, hogy az értékesített birtoktestek 99 százaléka 150 hektár alatti, egy átlagos vásárló két, 30-40 hektár közötti ingatlant vásárolt.     Az államtitkár elmondta, kedden döntött az Országgyűlés arról, hogy az árverésekből befolyt mintegy 270 milliárd forintot az államadósság csökkentésére fordítják.


 
Százmilliárd forint folyhat be az államkasszába az eladott földekből
Még az idén 100 milliárd forint fölötti összeg folyhat be az államkasszába a nyáron lezárult Földet a gazdáknak program során eladott termőföldekből - mondta Bitay Márton Örs az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. Közölte, a földértékesítési programból származó bevétel maradék része a jövő év elején kerülhet a költségvetésbe. "Azt azért szeretném gyorsan hozzátenni, hogy nem a költségvetési bevételforrás-növelés miatt hajtottuk végre ezt a programot, hanem az volt a célunk, hogy az agrárközéposztályt igyekezzünk megsegíteni" - fogalmazott az államtitkár.





Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 10. 25.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?