Elhunyt Bolye Ferenc, Kishantos hőse

bolye-ferenc-foto-kettospont-feol-huBolye Ferenc. Fotó: Feol.hu


Csütörtök délután váratlanul elhunyt Bolye Ferenc, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egyik alapítója.


Bolye „a barátaival versmondó versenyre készült, elszavalta Petőfi Sándor A nemzethez című versét, majd leült, szívéhez kapott és örökre távozott”olvasható a Mentsük meg Kishantost nevű Facebook-oldalon. Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője Kishantos hősének nevezte kollégáját, s az alábbi szavakkal búcsúzott tőle: „Isten jutalmazza meg őt mindazért a csodáért, amit létrehozott, a bátorságért, a kitartásért, a barátságért, a tisztességért, a példamutatásért és mindenért”.


„Bolye Ferenc tizenéves volt, amikor édesapja halála miatt családfenntartóvá vált. A lovasfogattól a hatalmas Rába traktorig minden mezőgazdasági eszközzel dolgozott. Amikor három testvére felnőtt, akkor – már családapaként – szerezte meg öt év tanulással a mezőgazdasági technikusi végzettséget. Sokszor előfordult, hogy éjjel dolgozott, majd leszállt a traktorról és ment az iskolába” – olvasható az ugyanott közzétett nekrológban.


„A nyolcvanas évek közepén benevezte Hantost a »Szebb, emberibb környezetért« címmel meghirdetett pályázatra, ahol vezetésével országos II. díjat nyert a hantosi közösség a falu központjában álló park felújításával. A 250.000 forintos nyereményen felül egy kiváló közösség, számtalan jó kezdeményezés született ebből a pályázatból.” Ebből jött 1990-ben létre a Hantosi Faluvédő és Kulturális Egyesületet, melynek Bolye Ferenc haláláig az elnöke volt.


„[…] 1990-ben négy és fél hónapot tölthetett Dániában a világ első népfőiskoláján, Röddingben. A dániai tapasztalatok mély hatást tettek rá – ezek alapján álmodta meg a kishantosi népfőiskolát 1991-ben. Ennek létrehozására jött létre helyi emberekből a Mezőföld Népfőiskolai Társaság” – áll a megemlékezésben, melyből kiderül: ez utóbbinak is ő volt az elnöke.


„[…] 1998 óta ügyvezetőként vezette a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot úgy, hogy maga is traktoron dolgozott. Hogy a gazdaság elvesztése, a több, mint 400 hektárnyi növényállomány elpusztítása mit jelentett neki – azt nem lehet szavakba foglalni” – zárul a nekrológ.


„Bolye Ferenc halála éppen azon a napon következett be, amikor a Fővárosi Törvényszék fontos, kishantosi vonatkozású döntést hozott: a törvényszék álláspontja szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetre vonatkozó NFA-törvény és az állami földek hasznosításáról szóló kormányrendelet egyes részei az alaptörvénybe ütköznek, és sértik az ENSZ Korrupció elleni egyezményét is, ezért az Alkotmánybíróságnak dobta a labdát”írja a Hvg.hu. „A megállapítás arra a módszerre is vonatkozik, ahogy a földalapkezelő 2013-ban kigolyózta a kishantosi ökológiai gazdaság üzemeltetőit a földekről. Azóta – ahogyan arról a Budapest Beacon is részletesen beszámolt – a Kúria is igazat adott nekik” – közli az orgánum.






Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 10. 08.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?