Akkor most hogyan lett Lázárból földműves...

Nem végzett semmilyen aranykalászos gazdaképzőt Lázár János, szerinte mégis jogosan került a földműves névjegyzékbe, legalábbis erre következtethetünk egy képviselői kérdésre adott válaszából. A legvalószínűbb, hogy nem is saját jogán, hanem valamelyik családtagja közös őstermelői igazolványának köszönhetően lett belőle "földműves". Ez pedig azt jelenti, hogy nem nehéz visszaélni a földforgalmi törvény szellemével: azzal, hogy föld csak azé legyen, aki abból él.


Lázár János, aki gyakran el szokta mondani, hogy kétkezi munkából élő, földműves családból származik, tavaly az eddigi birtokaihoz szerzett még egy hathektáros erdőt, valamint egy tizenhat hektáros vegyes művelésű területet (szántó, legelő, erdő). Mint ahogy a február elsején nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából kiderült, a birtokokat még nem írták a nevére, a 19 másikkal szemben, amelynek tulajdonosa vagy haszonélvezője.


Mivel az új földvásárlások feltétele a földforgalmi törvény módosítása után az, hogy valaki benne legyen a földműves jegyzékben, Gőgös Zoltán (MSZP) parlamenti kérdésében – amely alapvetően a mezőhegyesi állami gazdaságról szólt – az iránt is érdeklődött, hogy Lázár is valamilyen gyorstalpaló kurzust végzett-e el ehhez, mint Mészáros Lőrinc.

Az írásbeli válasszal Lázár még adós (15 napja van rá), de szóban utalt arra, hogy „a jogszabályok lehetővé teszik, hogy korábbi őstermelési jogviszonnyal vagy erdőgazdálkodási jogviszonnyal valaki földműves lehessen". Mivel Lázár életvitelszerűen nyilvánvalóan nem foglalkozik mezőgazdasági tevékenységgel,


esete leginkább azért érdekes, mert megmutatja, hogy mennyire nem is kell abból élnie valakinek, hogy az új rendszerben is földtulajdonhoz jusson.


Sőt, még kamu aranykalászos gazdaképző-tanfolyamot sem kell feltétlenül elvégeznie.


Nincs jövedelme"


A hvg.hu feltette Lázár Jánosnak a kérdést, ha nem tanfolyamot végzett (mint ahogy az a Gőgösnek adott szóbeli válaszból kitetszik), akkor pontosan milyen jogcímen került be a névjegyzékbe. Erre a kérdésre azonban Lázár – sajtómunkatársán keresztül – még csak annyira sem adott konkrét választ, mint Gőgösnek, hanem általánosságban a vonatkozó törvényi helyre – 2013. évi CXXII. törvényhez kapcsolódó 38/2014 (II. 24.) kormányrendelet – hivatkozott.


A kormányrendelet alapvetően két esetet különböztet meg: amikor a mezőgazdasági tevékenységből jövedelme származik valakinek, függetlenül attól, hogy van valakinek őstermelői vagy erdőgazdálkodási jogviszonya, vagy nincs. Illetve amikor a befektetése még nem tud hasznosulni, így nem származik még belőle jövedelme.


Ha az A verzió az igaz (van belőle jövedelme), akkor azt be kellett volna vallania a vagyonnyilatkozatában, ami nem történt meg. Még mezőgazdasági társaságban birtokolt tulajdonrészen keresztül is szerezhetett volna Lázár jogosultságot, de hogy hivatalosan is földművelőként legyen számon tartva, a cégben minimum 25 százalékos üzletrészt birtokolnia kell – csakhogy Lázár nagybátyja kft.-jében mindössze 2 százalékos üzletrésszel bír, így ez az eset kiesik. (Pedig a társaságon keresztül húzott osztalékot és földbérleti díjból származó bevételt, amit a vagyonnyilatkozatban fel is tüntetett.)


Elég az erdő


Ha a B verziót nézzük, akkor Lázárnak a területileg illetékes agrárkamarától kellett volna igazolást beszerezni arról, hogy a tevékenységet három éven át saját nevében, saját kockázatára folytatta, ám az árbevétel elmaradt, mert a beruházás még nem hasznosulhatott. Érdeklődtünk a Nemzeti Agrárkamara Csongrád Megyei Szervezeténél, ahol a hódmezővásárhelyi Kispál Ferenc érdeklődésünkre nem adott konkrét választ, de annyit elárult, hogy utóbbi időben nem emlékszik ilyen igazolás kiállítására.

Lázár pusztán egy erdő birtoklásával is bekerülhetett volna a földműves jegyzékbe, hiszen erdőgazdálkodási jogviszony létesítéséhez semmiféle végzettség nem szükséges, csak némi erdő, amelyet az erdő fekvése szerinti erdészeti hatósághoz kell bejelenteni. Itt azonban az hibádzik, hogy Lázár nevére ugyan már 2014-re be volt jegyezve egy három és fél hektáros erdő haszonélvezeti joga is – de azóta nem telt el három év, amit szintén feltételként szabnak a jegyzékbe kerüléshez.


Mivel azt Lázár sajtótitkára, Göbl Vilmos is kiemelte, hogy Lázár „mindenben és maradéktalanul eleget tett a jogszabályi előírásoknak”, a leglogikusabb, ha egyik családtagja, például édesapja közös őstermelői igazolványán szerepel – akkor nem kell neki önálló jogviszonyt létesítenie.


Ez viszont azt jelenti, hogy bárki, akinek a családjában van őstermelő, aki „családi igazolványt” váltott ki, úgy is be tudott szállni a földárverezési bizniszbe, illetve úgy is szert tehet földre a továbbiakban is, hogy életvitelszerűen nem foglalkozik mezőgazdasággal.


Nem mintha gyorstalpalót végezni nem lenne egyszerű, még ha Mészáros Lőrinc tanfolyamáról szóló hírek után ciki is bevallani








Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 02. 25.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?