Kishantos: arat a kombájn, noha nincs érvényes szerződés

Arat a kombájn Kishantoson a jogerős bírósági döntés ellenére. A biogazdaság egykori területeinek egyik bérlője megkezdte a betakarítást, noha nincs már érvényes szerződése a Nemzeti Földalappal. Az illetékesek nem nyilatkoztak a Hír TV-nek.

„Ezt úgy tépte ki a kezemből Szőnyegi Tamás, hogy ez a műanyag, amit elég erősnek készítenek, hogy ne essen le a fényképezőgép, ez eltörött” – Ács Sándorné, a kishantosi biogazdaság vezetője dokumentálni akarta, hogy a terület egyik új bérlője megkezdte az aratást a jogerős bírósági határozat ellenére.


A területet két évtizeden át művelte a mintagazdaság a Fejér megyei település határában, a második Orbán-kormány idején kiírt földhaszonbérleti pályázaton azonban nem a biogazdaság lett a befutó, hanem mások. Köztük a Mező Vidék Bt., amelynek szerződését június közepén jogerősen megsemmisítette a bíróság.


– Itt volt egy pályázat. Ezt ők megnyerték. Bevetették a földet, gondolom, ebben az esetben a vetés őket illeti, nem"


– Amennyiben érvényes pályázata és érvényes szerződése van, igen, de hát éppen ez az egészben az érdekes, hogy június 17-én jogerős döntés született arról, hogy ez a szerződés érvénytelen, innen kezdve a Nemzeti Földalapnak lett volna kötelessége rendelkezni arról, hogy mi legyen a földdel, mi legyen a rajta lévő terményekkel, hiszen egy jogerős bírósági ítéletet még Magyarországon is illene tiszteletben tartani – nyilatkozta a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője.


Az Ács Sándorné által említett Szőnyegi Tamás sárbogárdi. Otthonában senkit nem találtunk, telefonon értük utol.


Szőnyegi Tamás: – Na helló, Pityu!
Riporter: – Jó napot kívánok, én Ferkó Dániel vagyok a Hír TV-től és Szőnyegi Tamást keresem.
Sz. T.: – Nem tudom, honnan kapták meg ezt a telefonszámot, de nem is érdekel.
Riporter: – Miért kiabáltak Ács Sándornéval Kishantoson"


Választ már nem kaptunk, a gazdálkodó letette a telefont.


Kishantos: arat a kombájn, noha nincs érvényes szerződés

A Mező Vidék tulajdonosa és ügyvezetője Vizi Dániel, aki korábban a Fidesz önkormányzatiképviselő-jelöltje volt, írt pályázatokat L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár cégeinek is, nem akart szóba állni stábunkkal, egyik hozzátartozója nyitott ajtót.


– Mit szólnak most ehhez a bírósági döntéshez"


– Véglegesítve még nincs semmi.

– Végső soron lehet, hogy ők levonulnak akkor erről a földről"


– Hát hogyha jogilag azt mondják, hogy vonuljanak le, akkor gondolom, hogy levonulnak, de nem csak ő, hanem az összes bérlő. Én személy szerint csak azon akadok ki, hogy miért csak őt, a többieket miért nem szekálja ilyen inzultusokkal Ácsné.


A Nemzeti Földalapkezelő a másodfokú bírósági döntés felülvizsgálatát kérte a Kúriától. A Hír TV-vel írásban a földalap annyit közölt, hogy a kishantosi biogazdaság lejárt földbérleti szerződését a mostani pereskedés nem érintheti.







Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 07. 13.
Cikk forrása

2015. július

© 2013 Kié legyen a föld?