Részleges győzelmet aratott a bíróságon Kishantos

Részlegesen megnyerte az elvesztett földjeiért indított pert másodfokon a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ. A bíróság részben új eljárásra utasította az első fokú bíróságot, illetve érvénytelenítette az egyik új nyertes földhaszonbérleti szerződését. A területre újra pályázhatnak a kishantosiak is.


Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet kishantos ügyében a másodfokon eljáró fővárosi törvényszék, amikor szerdán jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének. A Kft. további három kereseténél új eljárás lefolytatására kötelezték az elsőfokú bíróságot.


_HDA4916

Fotó: Hajdú D. András


A pert a központ indította a magyar állam, a Mezővidék Bt. és a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) ellen, kereseteiben az egész pályázati eljárás érvénytelenítését kérte, mert vitatták a kishantosi földekre kiírt pályázatokat, azok bírálatát, és azt a szerződést, amelyet olyan pályázó nyert, aki szerintük nem felelt meg a pályázati feltételeknek.


A szerdai másodfokú tárgyalást követően a részítélet ismertetésekor a bíró közölte: jogszabályba ütközik, ezért érvénytelen egy olyan szerződés, amelynél az egyik szerződő fél, a nyertes pályázó nem felelt meg a jogszabályban előírt pályázati feltételeknek, azaz nem indulhatott volna a pályázaton – jelentette az MTI.


„Az a tény, hogy a Fővárosi Törvényszék új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot, és az általunk megtámadott szerződést az új nyertessel érvénytelenítette – ezzel jogosnak ítélve fellebezésünk minden pontját –, megerősíti hitünket abban, hogy még létezik pártatlan igazságszolgáltatás Magyarországon, és maradtak jogállamiságunknak még bástyái” – közölte  Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace regionális agrárkampány-felelőse.


Korábban már jogerős döntés született arról is, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és Bitay Márton államtitkár valótlanságokat állítottak Kishantosról, amikkel  döntésüket igyekeztek indokolni.






Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 06. 17.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?