MN: Mondana még néhány példát, amire ezt alapozza" ÁJ: Hogyne. Tavaly decemberben, az Alaptörvény harmadik módosítása során elrendelt név szerinti szavazáson Orbán Viktor és Mesterházy Attila vezetésé

Ángyán: „A maffia nem veszíthet"

A volt vidékfejlesztési államtitkár soroz. Üti a balost, a jobbost, az MSZP és a Fidesz mögött álló, "egyazon emlőn nevelkedett rablóprivatizációs hálózat" tagjait.

A független képviselő a csütörtökön megjelent Magyar Narancsnak azt mondta: a Fidesz – korábbi ígéreteivel szemben – „egyáltalán nem a családokat, a helyi közösségeket és a fiatalokat, hanem a nagybirtokot, a politikaközeli nagytőkés érdekeltségeket kívánja helyzetbe hozni”. Ugyanúgy, mint a Gyurcsány-Bajnai korszakban. Ángyán József szerint a Nemzeti vidékstratégiát nagy nehézségek árán még sikerült tető alá hoznia, de később munkáját ellehetetlenítették „azok a háttérből irányító oligarchák, akik a politikát ma ténylegesen irányítják”.

Az egyetemi tanár az interjúban utal arra, nem véletlen, hogy a Fidesz-közeli Csányi és Nyerges után az MSZP-közeli Leisztinger kapta az elmúlt években a legtöbb agrártámogatást. „Ők hárman a közös kasszából egyetlen év alatt több mint tízszer annyi támogatást (10,4 milliárd forintot) kaptak, mint amennyi nagy küzdelmek árán a tanyán élő 300 ezer honfitársunknak a tanyás területek fejlesztésére jutott."


Fotó: Berecz Valter

Ángyán József szerint „a rendszer maga olyan, hogy annak juttatható állami föld, akinek a politika akarja”. A pályázat bírálati pontjainak 40 százaléka például a szakmai és gazdasági megalapozottságra adható, de hogy az mitől lesz megalapozott, arról egy sor sincs. A megítélése tehát teljesen szubjektív, így ez korlátlan lehetőséget biztosít a nyertesek "bediktálására". A pályázatok nyilvános szakmai értékelése pedig nem lehetséges, hiszen az egész folyamat titkos.

A független képviselő a „piszkos 12” néven emlegetett történetet, vagyis az első Orbán-kormány idején "gazdára lelt" állami gazdaságok ügyét is azzal magyarázza, hogy abban a „nemzeti vagyon széthordásában az MSZP és a Fidesz mögött álló, egyazon emlőn nevelkedett rablóprivatizációs hálózat aktív szerepet vállalt”.

Ángyán József korábban az FN24-nek azt mondta, azért tartja maffiának az MSZP mellett immár a Fideszt is, mert a háttérben ott a közös gazdasági érdekháló, és azért „nincs elszámoltatás, azért nem lehet megszabadulni ezektől a köröktől, mert ott a maffia minden pártban. Le kéne váltani a rendszert. Tulajdonképpen rendszerváltás kéne”.



 






Cikk megjelenésének dátuma: 2013. 10. 01.

© 2013 Kié legyen a föld?