Raskó György az új földforgalmi törvényről - Interjú

Az új földforgalmi törvény hatályba lépését követően valószínűleg 4-5 éves időtávlatban nem fejt ki jelentős változást a mezőgazdasági termelésre és az üzemszerkezetre, mivel a gazdasági társaságok átlag 10-15 évre meghosszabbították földbérleteiket - beszélt az új földforgalmi törvény hatásairól a Portfolio.hu Agrárszektor 2014-2020 Konferencián Raskó György agrárközgazdász.

Amíg ezek a szerződések érvényben vannak, ezek a területek megmaradnak ennek vállalkozói körnek, viszont a meg nem hosszabbított, a következő években lejáró földterületek (ezek nagysága 200-300 ezer hektárra becsülhető) valószínűleg a gazdasági társaságoktól egyéni vállalkozók művelésébe kerülnek majd át. "Egy évtizedes távlatban viszont - amikor tömegével járnak majd le a földbérleti szerződések - az állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozók helyzete a tömegtakarmány-termelés oldaláról rendkívüli módon megnehezül, és akkor előállhat egy olyan probléma, hogy az állattenyésztés és az állatállomány jelentősen csökken Magyarországon" - fejtette ki Raskó.

Az agrárközgazdász arról is beszélt, hogy a teljesítménykiesés, amit a magyar mezőgazdaság az elmúlt 20 évben "negatívan produkált", értékben 4 milliárd euróra, azaz 1200 milliárd forintra rúg. A teljesítménykiesés nagy része az állati termékekhez kapcsolható, a tejtermelés és a sertéshús előállítás esett vissza jelentős mértékben. A sertéslétszám a harmadára csökkent, a szarvasmarha-állomány pedig a 40%-ára esett vissza. Amennyiben a földtörvény még további tömegtakarmány-területeket vesz el az állattenyésztőktől, valószínűleg ez a teljesítménykiesés növekedni fog- véli a szakember.

 






Cikk megjelenésének dátuma: 2013. 12. 22.
Cikk forrása

Régebbi hírek

© 2013 Kié legyen a föld?