Letagadta a földalapkezelő, hogy nála vannak az adatok

Letagadta a földalapkezelő, hogy nála vannak az adatok

Mindent elkövet az állami földalapkezelő, hogy ne kelljen elárulnia, kik művelhetik a pályázat útján művelésre ki nem adott állami földeket. Az nyáron elfogadott, az átláthatóságot korlátozó infotörvényre is hivatkoznak.

Csak az adatokért indított per során ismerte el a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), hogy nála vannak a pályáztatás nélkül művelésre kiadott állami földek adatai - írja a Blikk.

A lap azt akarta megtudni, hogy ki művelheti ideiglenesen azokat a területeket, amelyekre vagy nem írtak ki pályázatot, vagy nem adták oda egyik jelentkezőnek sem. Az NFA először azt válaszolta, hogy "a kért adatok nem állnak szervezetüknél rendelkezésre", de a benyújtott ellenkérelmében már elismerte, hogy nála vannak a kért adatok, de azokat nem akarja átadni.

Valószínűleg ez a bírósági eljárás az első, amelyben egy állami szerv részben az információszabadságról szóló törvény nemrég elfogadott módosítására hivatkozva akarja megtagadni az adatszolgáltatást.

Az NFA-val az Origo is perben áll, az állami földpályázatok adatainak kiadása érdekében. A Társaság a Szabadságjogokért egyesülettel (TASZ) közösen indított perben első fokon nyertünk, az NFA fellebbezett.







Cikk megjelenésének dátuma: 2013. 09. 07.

© 2013 Kié legyen a föld?