Simicska megint visszaszólt Orbánéknak

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 28.
Cikk forrása

A Simicska Lajos agrárérdekeltségeihez tartozó állami földek árveréseinek azonnali felfüggesztését követeli az az ügyvédi felszólítás, amelyet a Nagy Ajtony ügyvédi iroda küldött a nemzeti földalapkezelő szervezetnek (NFA). A Simicska-féle Mezort csoport agrárcégei ugyanis úgy értelmezik, hogy a földbérleti díjak növelésére irányuló, parlamenthez benyújtott legújabb fideszes törvénymódosítási javaslat gyakorlatilag megszüntetné hatályos haszonbérleti szerződéseiket. Ezért a Mezort-csoport az NFA-val szemben kártérítési pert helyez kilátásba, ha a haszonbérleti szerződések „szándékos és egyoldalú” megszüntetése bekövetkezik.

A Simicska Lajos nagybefektető érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. megbízásából ügyvédi felszólítást küldött a Nagy Ajtony ügyvédi iroda a nemzeti földalapkezelő szervezetnek, hogy azonnali hatállyal függessze fel a Mezort-cégek által művelt állami termőföldek árveréseit, illetve az árverési hirdetményeket vonja vissza. Ez abból a dokumentumból derül ki, amelyet a Magyar Nemzet közölt honlapján.

A Mezort arra a - napokban benyújtott, „lex Simicska II-nek” is aposztrofált – Győrffy Balázs féle fideszes parlamenti törvénymódosítási javaslatra reagált, amely arra irányul, hogy egyoldalú bérletidíj-növelési lehetőséget teremtsen


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ötmilliárdba kerül, hogy eladják az állami földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 28.
Cikk forrása

Ötmilliárdba kerül az állami földek értékesítése a Blikk birtokába jutott dokumentum szerint. Igaz, cserében háromszázmilliárdos bevételt remélnek, viszont a bérleti díjat az új tulajdonosok szedhetik majd be.


Több mint ötmilliárd forintba kerül az államnak, hogy eladja a földjeit – derül ki egy, a Blikk birtokába jutott kormányzati dokumentumból. A legnagyobb tételt az informatikai költségek jelentik, több mint 1,7 milliárdot kóstál az árverés-nyilvántartási rendszer felállítása az előterjesztés szerint. Ide töltik fel az árverezésre kijelölt ingatlanok adatait, illetve innen lehet többek között megtudni, hogy megfelel-e a feltételeknek az árverésre jelentkező licitáló.


Az árverések lebonyolítása tárgyi feltételeinek biztosítása kétszázmillióba kerülhet, ebben benne van többek között a biztonsági személyzet bére is. Az ügyviteli költségekre 828 millió forintot szánna a kormány, az árveréseken részt vevő jogi képviselők tiszteletdíjára 88 milliót kalkulálnak. A jogi feladatokra több mint másfél milliárd forinttal számolt az előterjesztés.


A kormány ezzel szemben háromszázmilliárd forintos



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Simicska nekimegy az államnak, ha nem hagyják békén a földjeit

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 28.
Cikk forrása

Az agrárvállalkozásainak földterületeit érintő árverések azonnali leállítását követeli a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt.. Ugyanis úgy vélik: a Fidesz képviselője, Győrffy Balázs által kezdeményezett és a cég szerint alaptörvénybe ütköző törvénymódosítás gyakorlatilag a cégcsoport földhaszonbérleti szerződéseinek automatikus megszűnését jelentené – számolt be az mno.hu.

A Mezort emiatt ügyvédi felszólítást küldött az NFA elnökének, Nagy Jánosnak, melyben többek közt azt írja: jogi lépéseket és kártérítési igényt is kilátásba helyeznek arra az esetre, ha nem bérelhetnék tovább az állami földeket.


A levél egyben figyelmezteti Nagyot arra, hogy a szándékos károkozó intézkedések megtételével hivatali visszaélés, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettek is megvalósulhatnak.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Öt milliárd forintunkba kerül az állami földek elárverezése

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 27.
Cikk forrása

Több mint 5 milliárd forintba kerül az államnak, hogy eladja földjeit – derül ki egy, a Blikk birtokába jutott kormányzati dokumentumból. A lap szerint a legnagyobb tételt az informatikai költségek jelentik, csak az árverés-nyilvántartási rendszer felállítása 1,7 milliárd forintba került. Az árverések lebonyolításának tárgyi feltételeinek megteremtése 200 millió forintba kerülhet, az ügyvédi költségekre 828 millió forintot szánna a kormány az előterjesztés szerint, míg az árveréseken résztvevő ügyvédeknek 88 millió forintot fizetnének ki. A Blikk szerint a jogi feladatokra másfél milliárd forintal számoltak.


A kormány 300 milliárd forintos bevételre számít a földek elárverezéséből, ám ennek az az ára, hogy szinte nem marad állami föld és a földbérleti díjakra sem számíthat a jövőben.


Jelenleg a földárverések második hetében vagyunk, az aukciókon nincs nagy tülekedés, a legtöbb területet kikiáltási áron viszik el. Így tett Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor barátja, Felcsút polgármestere is, aki egy 66 hektáros területet vett meg 104 millió forintért Óbarok



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az Európai Bizottság támadta országunkat

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 27.
Cikk forrása

Az állami földek megvásárlásához biztosított fejlesztési banki hitelkeret megemelésére kéri Matolcsy György jegybankelnököt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a paksi erőműbővítés ügye is téma volt, ezzel kapcsolatban arról beszélt: az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot.




Az állami földek értékesítésével összefüggésben Lázár János közölte: azt kezdeményezi a nemzeti banknál, hogy a 150 milliárd forintos fejlesztési banki hitelkeretet duplázzák meg. Indoklásul elmondta, hogy eddig már 125 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a gazdák, akik állami termőföldet akarnak venni, így két napon belül kimerülhet a keret. Tudatta, hogy a meghirdetett 25 ezerből eddig mintegy 18 ezer hektár állami földet értékesítettek.

Lehet szó kompenzálásról


A miniszter szólt a mezőhegyesi ménesbirtokról is, amellyel kapcsolatban a kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy - mint fogalmazott - az ellenzéki pártok félrevezették és megzsarolták az ott dolgozókat. Hangsúlyozta: a kormány nem akar konfliktust a mezőhegyesi önkormányzattal. A kabinet mind



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A földárverések azonnali felfüggesztését követeli a Jobbik

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 27.
Cikk forrása

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet


A földárverések azonnali felfüggesztését követeli a Jobbik, mert „a föld nem lehet ilyen módon privatizált és külföldiek kezébe átjátszott árucikk” – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke az M1 műsorában péntek reggel. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára csütörtökön


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Újratárgyalt földvagyon-törvény - Változtatna a TAB az alaptörvény-ellenesség miat

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 27.
Cikk forrása

Két rendelkezés maradhat meg az állami földvagyon kezelésével összefüggő, az Alkotmánybíróság által júniusban a Háznak visszaküldött jogszabály-módosításból, ezek az előhaszonbérleti jogosultság eltörlésére, valamint védett természeti területekre vonatkoznak. Az előterjesztést tárgyalta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Az Országgyűlés április 28-án fogadta el az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását, amelynek alaptörvény-ellenességével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kért előzetes normakontrollt a testülettől.


Az egyszerű többséggel elfogadott törvénymódosítás kimondta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek nemzeti parkokhoz tartozó földek. A zárószavazást néhány héttel korábban már egyszer el kellett halasztani a parlamentben, mert a javaslat kétharmados többséget igénylő részei nem kapták meg a szükséges támogatást. Ezután a törvényalkotási bizottság zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, hogy megteremtsék a törvényjavaslat egységét a sarkalatos rendelkezések nélkül.


Áder János köztársasági elnök nem hirdette ki a törvényt, hanem az Ab-hoz fordult közjogi érvénytelenség miatt, ugyanis álláspontja szerint minősített többségre lett volna szükség a módosítás egyes részeinek elfogadásához. Továbbá felvetette



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Háromszázmilliárd forint juthat földhitelre

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 27.
Cikk forrása

Teljes egészében lejegyezték az állami földek megvásárlásához biztosított 150 milliárd forintos hitelkeretet a gazdálkodók – jelentette be tegnap Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint ezért azt kezdeményezte Matolcsy György jegybankelnöknél, hogy duplázzák meg a hitelkeretet. Mint mondta, a Földet a gazdáknak program sikerességét jelzi, hogy a helyben lakó földművesek eddig 125 milliárd forintnyi hiteligényt jelentettek be, s előreláthatóan a korábban megállapított keret egy-két napon belül kiürül. A hitelt húsz évre lehet igényelni, kamatozása az első tíz évben 1,95 százalék. Ezt követően pedig az akkor elérhető legmagasabb kamattámogatás kaphatják meg a program résztvevői.


– A várakozásokat felülmúló gazdálkodói érdeklődés egyúttal válasz is az ellenzéki kritikákra, s azt bizonyítja, a nagybirtokosokat támogató szocialistáknak a gazdálkodókkal, s nem a kormánnyal van vitájuk – mutatott rá a miniszter. Kitért arra is, hogy az ellenzék által felkapott „külföldi” földvásárló, aki valamivel több mint nyolcvan hektár állami földet vásárolhat, valójában egy magyar származású, magyar családot fenntartó,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Kúria szerint is hazudott Bitay Márton államtitkár

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

Ács Sándorné


A Kúria szerint is hazudott Bitay Márton államtitkár

A Földművelésügyi Minisztérium nem nyugodott bele a Kishantosnak igazat adó első- és másodfokú bírósági döntésekbe – abban a perben melyet a Kishantosi Nonprofit Kft. indított a jóhírnevének megsértése miatt –, és felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, mely tegnap megerősítette Kishantos igazát.


A Kúria döntésével az első- és másodfokú ítéletet hatályában fenntartotta, és a Földművelésügyi Minisztérium felülvizsgálati kérelmét elutasította, megerősítve ezzel, hogy a Földművelésügyi Minisztérium jogelődje a Vidékfejlesztési Minisztérium, és nevesítve Bitay Márton államtitkár, valótlanságokat állított Kishantosról, és ezzel megsértette a Nonprofit Kft. jóhírnévhez fűződő jogait.


A Kúria kimondta, hogy a Kishantosi Nonprofit Kft-nek nem volt bérleti díj elmaradása, nem okozott kárt a Magyar Államnak, és nem vállalt a szerződésében



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Mészáros Lőrinc mindössze fél perc alatt jutott földhöz

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

Fideszes Döbrögik kezébe kerülnek az állami földek az Együtt szerint. A Népszabadság online videó felvételt is készített arról az árverésről, ahol a Mészáros Lőrinc vezette Búzakalász 66 Kft. mindössze fél perc alatt jutott földhöz, mert nem volt kihívója. A szocialisták is ellenzik a földek eladását, a Jobbik pedig hazaárulást emleget a földprivatizáció kapcsán.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Saját magára licitált, hogy felverje az árat

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

Százmilliókért találtak gazdára állami földek Debrecenben. Az egyik árverésen tíz, nagy értékű parcella került kalapács alá. Egy 390 millió forintról induló terület árát 413 millióra tornázta fel a nyertes úgy, hogy nem volt ellenfele az árverésen. Minden bizonnyal azért licitált rá saját magára, hogy megnehezítse a bérlő dolgát. A bérlőt elővásárlási jog illeti meg, azaz licit nélkül elviheti a földet, de csak akkor, ha leteszi az árverésen kialakult árat.

Az ajtóban még udvariaskodtak egymással az árverésre érkezők, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal épületében viszont már igyekeztek egymás elé kerülni.


„Köszöntöm a Földet a gazdáknak program keretében meghirdetett állami tulajdonú földek földművesek részére történő értékesítése céljából megjelenteket” – nyitotta meg Topa Zoltán a csütörtöki árverést.


A licit zsíros hajdúszoboszlói szántókra folyt. A földeket 2030-ig haszonbérlet terheli, a bérlő egy mezőgazdasági



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Elveszthetik a földet az eddig alacsony díjat fizető bérlők

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

Elveszthetik a földet az eddig alacsony díjat fizető bérlők © Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images


Budapest – Kivédhetetlennek tűnő, jelentős haszonbérletidíj-emeléseket kényszeríthetnének az elárverezett állami földeken az új tulajdonosok a mostani bérlőkre, ha a parlament elfogadná azt a törvénymódosítási indítványt, amelyet Győrffy Balázs fideszes képviselő nyújtott be.


Szigorúbb az elsőnél


A szabályozási változtatás azt eredményezné, hogy a jelenlegi bérlő cégeknek a tulajdonosváltások után le kellene mondaniuk ma használt területeikről, ha azokat eddig az államtól irreálisan olcsón bérelték és az új tulajdonosok díjemelési kezdeményezéseit nem fogadnák el. A javaslatot Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke nyújtotta be. A mostani javaslat szigorúbb az első, Győrffy-féle indítványnál, amely szintén a bérleti díjak rendezésére irányult. Az első változatot azonban a napokban csak részben fogadta el a parlament. A most



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lázár János rendkívüli segítséget kér Matolcsy Györgytől

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

Matolcsy György jegybankelnökhöz fordul Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter annak érdekében, hogy 150 milliárdról 300 milliárd forintra nőjön az a kedvezményes hitelkeret, amelyet a gazdálkodók igénybe vehetnek az értékesítés alatt álló állami termőföldek megvásárlásához. A kormány támogatja azt a törvénymódosítási javaslatot is, amely az eladott földeket bérlő nagybirtokosokat arra kényszerítené, hogy fizessenek több bérleti díjat az új tulajdonosoknak. Összesen 2200-2300 hektáron újjáalapítják a mezőhegyesi mintagazdaságot és gondoskodnak a 400 jelenlegi dolgozó munkaviszonyáról is.

A kormány nevében - a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. felleti tulajdonosi jogok gyakorlójaként – levélben fordul Lázár János Matolcsy György jegybankelnökhöz, hogy a Magyar Nemzeti Bank 150 milliárdról 300 milliárdra növelje azt a hitelkeretet, amelyet a helyben lakó földműves gazdálkodók felhasználhatnak az értékesítés alatt álló állami termőföldek megvételéhez  - ezt maga Lázár János jelentette be mai tájékoztatóján. A hitelkeret növelésére azért van szükség, mert a termelők a földvásárlásokhoz eddig már 125 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a forrásokat



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lázár: Az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása




Paks „köszöni jól van és megy előre” – jelentette ki Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. A sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus „kéz a kézben járnak”, a TEK pedig jól teszi, ha minden eseményt kiemelten kezel. Végül ismét szó esett az állami földek eladásáról.

Az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot azzal, hogy minden ügyben, ami az asztalán volt, eljárásokat indított – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János azt mondta: bízik abban, hogy akik kudarcot vallottak a bevándorláspolitikában, leszerepeltek a bevándorlás megállításában, azok most nem állnak bosszút és nem a sértődöttség és düh beszél belőlük, de nehéz a tucatnyi vizsgálatot ettől függetleníteni.


Paks „köszöni jól van és megy előre” – jelentette ki, hozzátéve, hogy folyamatosan konzultálnak a bizottsággal



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lázár: emeljék meg a földvásárlási hitelkeretet!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

Az állami földek megvásárlásához biztosított fejlesztési banki hitelkeret megemelésére kéri Matolcsy György jegybankelnököt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a paksi erőműbővítés ügye is téma volt, ezzel kapcsolatban arról beszélt: az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot.


Az állami földek értékesítésével összefüggésben Lázár János közölte: azt kezdeményezi a nemzeti banknál, hogy a 150 milliárd forintos fejlesztési banki hitelkeretet duplázzák meg. Indoklásul elmondta, hogy eddig már 125 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a gazdák, akik állami termőföldet akarnak venni, így két napon belül kimerülhet a keret.


Matolcsy


Tudatta, hogy a meghirdetett 25 ezerből eddig mintegy 18 ezer hektár állami földet értékesítettek.
A miniszter szólt a mezőhegyesi ménesbirtokról is, amellyel kapcsolatban a kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy – mint fogalmazott – az ellenzéki pártok félrevezették és megzsarolták az ott dolgozókat.


Hangsúlyozta: a kormány nem akar konfliktust a mezőhegyesi



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Újra változhat a földvagyon-törvény

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

Két rendelkezés maradhat meg az állami földvagyon kezelésével összefüggő, az Alkotmánybíróság által júniusban a Háznak visszaküldött jogszabály-módosításból, ezek az előhaszonbérleti jogosultság eltörlésére, valamint védett természeti területekre vonatkoznak. Az előterjesztést csütörtökön tárgyalta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Az Országgyűlés április 28-án fogadta el az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását, amelynek alaptörvény-ellenességével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kért előzetes normakontrollt a testülettől.


Az egyszerű többséggel elfogadott törvénymódosítás kimondta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek nemzeti parkokhoz tartozó földek. A zárószavazást néhány héttel korábban már egyszer el kellett halasztani a parlamentben, mert a javaslat kétharmados többséget igénylő részei nem kapták meg a szükséges támogatást. Ezután a törvényalkotási bizottság zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, hogy megteremtsék a törvényjavaslat egységét a sarkalatos rendelkezések nélkül.


Áder az Alkotmánybírósághoz fordult


Áder János köztársasági elnök nem hirdette ki a törvényt, hanem az Ab-hoz fordult közjogi érvénytelenség miatt, ugyanis álláspontja szerint minősített többségre lett volna szükség a módosítás egyes



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Legalább 1 millió aláírás a cél

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

Pártszimpátiától független, józanul gondolkodó magyar emberek csatlakoztak a Fidesz aláírásgyűjtési akciójához - mondta Bitay Márton szerdán este Nagybajomban. Az állami földekért felelős államtitkár kiemelte: a bevándorlási hullámtól nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát meg kellene védeni. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a Marcali központú választókerületben már több mint 10 ezren írták alá a betelepítési kvóta elleni ívet.

A kormány nem fogja megengedni, hogy menekülteket toloncoljanak vissza hazánkban. Ehhez azonban az kell, hogy a magyar emberek aláírásukkal is támogassák a Védjük meg az ország kezdeményezést - hangsúlyozta Bitay Márton. Az állami földekért felelős államtitkár kiemelte: nemcsak hazánk, hanem Európa sem bírja el a jelenlegi emberáradatot.


Bitay Márton, állami földekért felelős államtitkár:

Van egy befogadóképessége ennek a kultúrának, van egy nagyon fontos határa, amire azt kell mondanunk, hogy eddig és ne tovább. Az, hogy ellenőrizetlenül, átvizsgálás nélkül, azt hogy honnan milyen szándékkal érkezik, ezeknek az alapvető ismerete nélkül vagy egy egyszerű regisztráció



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Már több mint 20 ezer hektár állami földnek a seggére vertek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

A földárverések keretében már több mint 20 ezer hektár állami földet értékesítettek – mondta el a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában, csütörtökön

Bitay Márton Örs kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarországon a termőföld ára nagyon magas, ezért is volt fontos, hogy a kormány a földértékesítési program mögé tegyen egy hitelprogramot, amelynek segítségével minden természetes személy maximum 300 millió forintig vehet fel közel 2 százalékos kamatozású hitelt. Újabb hitelkereteket kell majd biztosítani a gazdák számára, ugyanis jelentős az érdeklődés az említett hitelkonstrukció iránt – tette hozzá.


Az államtitkár arra is rámutatott, hogy a földértékesítésbe bevont állami szántóföldek nagy része olyan terület, ahol a korábban kötött haszonbérleti szerződés egy, kettő vagy 5-10 éven belül lejár. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdák több olyan földterületre is sikeresen licitáltak, amelyeknek a haszonbérleti szerződése csak 2051-ben jár le.


A külföldiek esetleges földvásárlási lehetősége miatt hangsúlyozta: a földforgalmi törvény pontosan szabályozza, hogy csak helyben lakó földművesek



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lázár: Paks köszöni jól van és megy előre

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 26.
Cikk forrása

Az állami földek megvásárlásához biztosított fejlesztési banki hitelkeret megemelésére kéri Matolcsy György jegybankelnököt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a paksi erőműbővítés ügye is téma volt, ezzel kapcsolatban arról beszélt: az Európai Bizottság lényegében megtámadta Magyarországot.

Kimerülhet a keret


Az állami földek értékesítésével összefüggésben Lázár János közölte: azt kezdeményezi a nemzeti banknál, hogy a 150 milliárd forintos fejlesztési banki hitelkeretet duplázzák meg. Indoklásul elmondta, hogy eddig már 125 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a gazdák, akik állami termőföldet akarnak venni, így két napon belül kimerülhet a keret. Tudatta, hogy a meghirdetett 25 ezerből eddig mintegy 18 ezer hektár állami földet értékesítettek.


A miniszter szólt a mezőhegyesi ménesbirtokról is, amellyel kapcsolatban a kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy - mint fogalmazott - az ellenzéki pártok félrevezették és megzsarolták az ott dolgozókat. Hangsúlyozta: a kormány nem akar konfliktust a mezőhegyesi önkormányzattal. A kabinet mind a 400 dolgozó munkaviszonyáról gondoskodni fog az



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Mezőhegyesi Ménesbirtok dobra verésével befellegzik a városnak

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 25.
Cikk forrása

A Mezőhegyesi Ménesbirtokhoz tartozó földek 230 éve, a birtok alapítása óta állami tulajdont képeztek, így hibás az az érvelés, hogy az elárverezése során visszaadják a földeket a családi gazdálkodóknak – jelentette ki Mitykó János, Mezőhegyes polgármestere Magyarország élőben című műsorunkban.

A településvezető szerint működésképtelen lesz a város, ha a 8 ezer hektáros földterületet elárverezi az állam.


„75-80 millió forintot fizet be Mezőhegyes városi kasszájába, a második legnagyobb adózónk nem fizet be 10 millió forintot. Óriási különbség. Nem tudom, hogy fogom megtartani csak az önkormányzatnál dolgozó 128 ember állását, itt már munkaerő-felesleg lesz, ezt hogy fogja megtartani a fölművelésügyi tárca vagy kormányzat, plusz a Ménesbirtok Zrt.-nél dolgozó, jelenleg állandó foglalkoztatott 400 embert hogy fogja átvenni, sőt még ott van 1000 fő, aki nyári



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Simicska vesztett, külföldi gazdának adták a földjét

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 25.
Cikk forrása


Ilyen földeket vernek dobra (képünk illusztráció) - Fotó: Grnák László




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Így mérnének végső csapást Simicskára és az oligarchákra

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 25.
Cikk forrása

Kivédhetetlennk tűnő, jelentős haszonbérletidíj-emeléseket kényszeríthetnének az elárverezett állami földeken az új tulajdonosok a mostani bérlőkre, ha a parlament elfogadná azt az újabb, egyszerű többséget igénylő törvénymódosítási indítványt, amelyet Győrffy Balázs fideszes képviselő nyújtott be. A szabályozási változtatás azt eredményezné, hogy a jelenlegi bérlő cégeknek a tulajdonosváltások után le kellene mondaniuk ma használt területeikről, ha azokat eddig az államtól irreálisan olcsón bérelték és az új tulajdonosok díjemelési kezdeményezéseit nem fogadnák el. Így a törvénymódosítással a Simicska Lajos nagybefektetőhöz tartozó agrárcégeknek is jóval több bérleti díjat kellene fizetniük, ha nem akarnának megválni az általuk használt, elárverezett földterületektől. Az agrászektor.hu információi szerint az újabb, „lex Simicska II.-nek” is nevezhető indítványt az motiválta, hogy a Simicska-féle agrárérdekeltségek a bérletidíj-emelések ügyében az elmúlt hetekben szembementek a kormánnyal.


Újabb törvénymódosítási javaslatot nyújtott be Gőrffy Balázs fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a parlamenthez annak érdekében, hogy változtatni lehessen a földbérleti szerződéseken azokban az esetekben, amikor


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Jobbik: Azonnal állítsák le a földárveréseket!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 25.
Cikk forrása

A Jobbik szerint az állami földek ügyében a kormány minden korábbi ígéretével szembement. A párt külföldi tulajdonszerzésekre hivatkozva azt követeli, hogy a kormány állítsa le az árveréseket. Magyar Zoltán azt mondta: az eddigi tapasztalatok szerint minden félelmük beigazolódott.

A Jobbik – külföldi tulajdonszerzésekre hivatkozva – a földárverések leállítását követeli. Magyar Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az eddigi tapasztalatok szerint minden félelmük beigazolódott. Kifejtette, hogy Kaposváron és Győrben is tudnak külföldiek földvásárlásáról, Kiskunlacházán pedig őket képviselő strómanok jutottak területhez.


A jobbikos politikus Orbán Viktor miniszterelnök korábbi felszólalásaiból mutatott be részleteket és kijelentette: a kormány minden korábbi ígéretével szembement. Szóvá tette, hogy pártja egyetlen módosító indítványát sem fogadták el, amely megakadályozta volna a külföldi tulajdonszerzést. Értékelése szerint a földárverés ebben a formában a nemzeti vagyon elherdálása,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Egy balatonnyi föld kerülhet külföldi kézbe

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 25.
Cikk forrása

Már biztos, hogy Orbán Viktor és Lázár János hazudtak a magyar gazdáknak, amikor azt ígérték: amíg ők lesznek kormányon, külföldi Magyarországon nem vehet földet. Az elmúlt napok árverései bebizonyították: tőkeerős külföldi gazdák kezébe is kerülhetnek az árverésre kínált magyar állami földek. Ez történt Győrben és Kaposváron is.

Sajnos, igazunk lett abban, amire hetek óta figyelmeztetünk mindenkit. Abban, hogy az Orbán-kormány egyik legnagyobb hazugsága az, amikor azt hangoztatja: azért kell eladni a földeket, hogy azok ne kerülhessenek külföldi kézbe. A valóság az, hogy egy Balatonnyi, azaz 60 ezer hektár magyar termőföld kerülhet külföldi tulajdonba. Erre nem más a bizonyíték, mint az elmúlt napok árverései. Az pedig egészen elképesztő, hogy a kormány az anyagi haszonszerzésből elkövetett hazaárulása során



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Együtt: "fideszes Döbrögik" kezébe kerülnek az állami földek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 25.
Cikk forrása

Hatalomra kerülése esetén minden ellopott állami földet visszavenne a „fideszes Döbrögiktől” az Együtt, mondta az ATV Startban a párt elnökségi tagja.


Berkecz Balázs szerint ezeken a földeken munkaerőigényes mezőgazdasági tevékenységeket lehetne folytatni, ezáltal csökkenteni lehetne a munkanélküliséget a szegényebb településeken.

Ehelyett olyan fideszes haverok juthatnak hozzá az állami földekhez, akiknek korábban közük nem volt a földműveléshez – vélekedett Berkecz. Az Együtt politikusa szerint a Fidesz a rendőrséggel biztosítja az árverések védelmét, elmondása szerint ő maga is nehezen tudott bejutni nézőként egy árverésre. Berkecz szerint az emberek félnek licitálni, ezért nincsenek versenytársai a fideszes haveroknak.


Mindenesetre, ha már privatizálunk, érdemes lett volna erről az emberek véleményét is megkérdezni, és nem csak papolni a nemzeti együttműködésről – fogalmazott Berkrecz, aki nem érti, hogy ha például Lázár János szerint nem működnek az állami gazdaságok, akkor miért államosítják a közműcégeket, vagy a bankokat, vagy ha mégis működnek, akkor miért van szükség privatizációra.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Indul a földárverés Csongrád megyében is - decembertől sűrűn csap le a kalapács

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 25.
Cikk forrása

Csongrád megye - Csongrádban 544 földdarabra, összesen 8265 hektárra lehet alkudni: elkezdődik az állami hektárok nyilvános árverése. Az év végéig lezavarják a liciteket; lesz, aki jól jár, lesz, aki nagyon rosszul.


– Nem engedhetjük meg, hogy az állam elaprózza a 230 éves Ménesbirtok által használt területet, hogy utána 60-80 gazdálkodó használja. Egy tagban kell tartani – mondta Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármestere a vasárnapi tüntetésen. Azért demonstráltak, mert ha kihúzzák az államtól bérelt földeket a Ménesbirtok alól, tönkremehet. A bérleti szerződés 2016 végéig szól, 2017-től föld nélkül maradhatnak.


Ugyanez a helyzet a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt.-nél is. Antal Gábor vezérigazgató kérdésünkre elmondta, most 3400 hektár szántót, 1000 hektár legelőt bérelnek az államtól, szerződésük szintén 2016 végén jár le.


 A jövő héten kezdődő földárveréseken az összesen 4400 bérelt hektárjukból 2000-et hirdettek meg licitre. Arra a felvetésre, hogy magánszemélyektől is visszabérelhetik a területet, azt mondta, nehéz ügy, mivel az erre „jogosultak" sorában ők az utolsók.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földárverés: 616 millióért kelt el egy decsi szántó

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 25.
Cikk forrása

Szekszárd | Botrányoktól mentesen zajlott szerdán Szekszárdon, az állami földek árverése. Kilenc földterületet hirdettek meg értékesítésre – Decs, Harc, Kistormás, Kölesd – határában van. Az érdeklődés visszafogott volt.

Két nagyobb értékű és hét kisebb méretű földrészlet került árverésre Szekszárdon, a megyei kormányhivatalhoz tartozó Tormay Béla úti épületben. A regisztrációnál már látszott nagy tülekedés nem lesz. Sőt azt is mondhatnánk, a biztonsági személyzet száma jóval nagyobb volt, mint az érdeklődőké. Elsőként egy decsi szántó került kalapács alá, mely jó eséllyel rekorder lesz méretével és kikiáltási árával egyaránt. A terület nagysága 222 hektár 9210 négyzetméter, 8916 aranykoronás föld, melynek kikiáltási ára 616 millió 750 ezer forint volt. Egy pesti ügyvéd, mint jogi képviselő, regisztrálta az általa képviselt gazdálkodót, akinek a nevét nem árulta el. Befizette a 30 ezer forintos regisztrációs díjat, majd igazolta a bizottság



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Páratlan segítséget kapnak a gazdák

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 24.
Cikk forrása

November 16 -án elindult az állami földek értékesítése, az MFB 150 milliárd forintnyi keretösszegű hitelprogrammal segíti azokat a gazdákat, akik így szeretnének vásárolni, ám ezt önerőből nem tudják megvalósítani.


A gazdák számára már eddig is rendelkezésre álltak az államilag támogatott finanszírozási programok, az agrárforgóeszköz- és beruházási hitelek, de ilyen típusú, egyszerűsített, kifejezetten a földvásárláshoz kapcsolódó és ennyire kedvezményes, illetve ilyen hosszú futamidejű hitelre még nem volt példa.

 

Egyszerű és olcsó


A banki termék megalkotásakor két célja volt a szakembereknek. Az egyik, hogy rendkívül egyszerű legyen, márpedig ez a hitel leginkább egy lakossági konstrukcióhoz hasonlít: elég néhány alapvető és nem bonyolult kritériumnak megfelelni (ezek nagyjából



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Benyújtották a lex Simicska 2.-t

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 24.
Cikk forrása

Jogszabály-módosítással tennék lehetővé az állami földek új tulajdonosainak, hogy egyoldalúan megemeljék a hosszú távú haszonbérleti szerződésekben szereplő bérleti díjat.

Az agrárkamara fideszes elnöke ezúttal a Polgári törvénykönyvhöz, valamint a földtörvényhez kapcsolódó jogszabályok módosításával adna jogot arra az állami földek új tulajdonosainak, hogy egyoldalúan megemeljék a hosszú távú haszonbérleti szerződések bérleti díját.


Benyújtották a lex Simicska 2.-t

Győrffy Balázs a Ptk.-t felhasználva mondaná ki, hogy a privatizációval az állammal kötött haszonbérleti szerződés megszűnik, és új szerződés



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gőgös: az elmúlt huszonöt év legnagyobb galádsága kezdődött el

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 18.
Cikk forrása

Az elmúlt huszonöt év legnagyobb galádsága kezdődött el Magyarországon a földárverésekkel – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese hétfőn Győrben, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztálya előtt tartott sajtótájékoztatón.


Az intézményben hétfő reggel kezdődött a három hektár feletti állami földek árverése.


gőgös zoltán


Gőgös Zoltán azt mondta: az árverésre bocsátott földeknek állami tulajdonban kellene maradniuk, mert a kormány ezzel tudná segítni a vidékfejlesztést és a vidéki munkalehetőség megteremtését.


Hozzátette: olyan területek kerülnek kalapács alá, amelyekre hosszú távú, 2051-ig érvényes bérleti szerződéseket kötöttek.


A politikus a szakma megcsúfolásának nevezte, hogy a szabályok szerint akinek egy társas vállalkozásban bármilyen beosztása van, nem vehet részt az árverésen.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Külföldiek kezére játssza a Fidesz a magyar földeket a szocik szerint

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 17.
Cikk forrása

Az MSZP politikusai szerint lelepleződött a Fidesz egyik legnagyobb hazugsága: kiderült, hogy a 60 000 hektár állami földet ők akarják pénzes külföldiek kezére játszani. A módosított rendelet ugyanis már nem tartalmazza, hogy állami földre csak magyar földműves licitálhat.


mészáros-orbán


Hiába szajkózta hónapokon keresztül a Fidesz, hogy csak az eladás védheti meg az állami földeket a külföldiektől, világossá vált, hogy akár már hétfőn megvehetnek jelentős területeket külföldiek. Orbán Viktor nem tehet mást, csak azt, hogy azonnal leállítja ezt a gazemberséget – írja az MSZP a közleményében.


Az MSZP eltökélt az állami szántóterületek tartós közösségi tulajdonban tartásában. Amennyiben a kormány ezt a gazemberséget mégis végrehajtja, a spekulánsok kezére jutott földet visszavesszük, és minden vásárlásra fordított forint eredetét szigorúan kivizsgáljuk – írta Gőgös Zoltán,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Elindultak az árverések az állami földekért

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

Ma indultak az árverések az állami földekért. A legkisebb termőterület kikiáltási ára 12 és fél millió, míg a legnagyobbé csaknem 130 millió forint.

Ma indultak a licitek az állami földekért. A regisztráció reggel fél 8-kor kezdődik, és az első tétel egy órával később már kalapács alá is kerül. A nyilvános árveréseken személyesen és jogi képviselő útján is részt lehet venni. Kikiáltási ár alatt egyetlen földterület sem találhat új gazdára, az árverési biztosíték a kikiáltási ár tíz százaléka. A legkisebb termőterület licitára 12 és fél millió, míg a legnagyobbé több mint 129 millió forint.


Lezártak több helyszínt


Lánccal zárták le vasárnap este az LMP aktivistái a földárverések több helyszínét. Sallai Róbert Benedek, az ellenzéki párt



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Elindult a licit az állami földekért

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása



Ma reggel elkezdődött az állami földterületek elárverezésének sorozata.


A mai a regisztráció reggel fél 8-kor kezdődött. Az árverések nyilvánosak, s a kiíró, vagyis a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, a fővárosi és megyei kormányhivatalok, illetve a járási (a főváros esetében kerületi) hivatal közreműködésével zajlanak le - írta a Magyar Nemzet.

Kikiáltási ár alatt egyetlen földterület sem találhat új gazdára, az árverési biztosíték a kikiáltási ár tíz százaléka.Győr-Moson-Sopron megyében a Mezort-csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. által bérelt állami földterületeket árverezik el. A legkisebb termőterület kikiáltási ára 12,4 millió, a legnagyobbé 129,3 millió forint.


A Heves megyei földekre pályázók ma hét kisebb-nagyobb területre licitálhatnak. Ezeket egy társaság és két magánszemély bérli jelenleg az államtól. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat földterületet kísérelnek meg elárverezni. Az NFA árverési hirdetményének tanúsága szerint ezek mindegyikét magánszemélyek bérlik.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Indul a verseny az állami földekért

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása


Indul a verseny az állami földekért

Öt megyében és a fővárosban kezdődik ma az állami földek árverése. A Földet a gazdáknak program keretében összesen több mint 350 ezer hektárnyi állami tulajdonú szántót,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lajos nem szarozik, csóró cégeket vásárol, hogy kijátssza Orbán haragját

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

A Bors szerint 13, árbevételt nem produkáló, két éve szinte egyidőben bejegyzett kónyi, gönyűi és bábolnai céget vett a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó balatoni Agro Növénytermesztési Kft., hogy pályázzon azokra az állami földekre, amiket most Simicska Lajos Lajta-Hanság Zrt.-je bérel az államtól. "Lajos nem szarozik" - mondta Simicskáról jó ismerőse, Csintalan Sándor, amikor arról kérdezték, hogy hogyan védekezhet Simicska a cégcsoportját érő támadások ellen.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A parasztember itt nem nyerhet

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

Egy ember licitált. Ő nyert. Milyen volt az állami földek első árverésre" Mit mond a kishantosi megfigyelő, az ellenzéki politikus és a szkeptikus gazda" Az Origo Érden járt.

Az első állami földárverés olyan volt, mint egy hatalmas tüsszentés. Várja az ember, érzi hogy jön, közeledik, közeledik, majd Huss! Megtörténik, és már vége is, mire felocsúdunk. A kormány el akarja adni az állami földek nagy részét. Hétfőn reggel volt az első aukció Érden. Egyetlen ember licitált, és el is vitte a földet a kikiáltási áron.


Jó föld, jó foci


A Köbe érdi épületében öltönyös emberek kavargatják a papírpoharas kávét a büfének hívott pulttal elkerített emeleti sarokban.  A műanyag-fóliába csomagolt szalámis bagettek fölött zajlik a társalgás. „Nyolcvan millió lesz a 20 hektár” „Ilyen jó a föld...”




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földárverés: az LMP és a Jobbik tiltakozott Egerben

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

Az LMP és a Jobbik szerint a hétfőn kezdődő földárverések nem a kis- és középbirtokosok, hanem a spekulánsok és az oligarchák érdekeit szolgálják. Erről Sallai R. Benedek (LMP) és Mirkóczki Ádám (Jobbik) országgyűlési képviselő közös sajtótájékoztatón beszélt Egerben, ahol az LMP élőlánccal tiltakozott az árverések ellen.


Sallai R. Benedek a demonstráción azt mondta, élőlánccal tiltakoznak a licitálás helyszínein az árverések ellen.


A politikus kifejtette: ezeken az árveréseken nem tudnak részt venni a kis- és közepes gazdálkodók, mert egyrészt sok esetben több száz milliós földértéken zajlik a licit, másrészt a termőföldek többsége annyira alacsony földhaszonbérleti díjért van lekötve, hogy azok



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem volt licitáló a Lajta-Hanság földekre

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

Egyetlen érdeklődő sem volt kedden a győri földárverésen a Lajta-Hanság bérelte tíz károlyházai szántóra, így a licit elmaradt. Az érdektelenséget erősítheti, hogy a 2051-ig a Simicska-cég hasznosításában lévő területekre nem lehet bérleti díjat emelni, a keddi parlamenti szavazás eredményeként.


Kedden a parlamentben nem lett meg a kétharmad, így Győrffy Balázs fideszes képviselő törvénymódosítását – mely alapján a 2013-as földtörvény életbe lépése előtt kötött haszonbérleti szerződések bérleti díját emelhették volna az új tulajdonosok – nem szavazta meg a Tisztelt Ház.


Tudni kell, a Lajta–Hanság Mosonmagyaróvár környékén közel nyolcezer hektár állami földet bérel 2051–ig (mindre a földtörvény életbe lépése előtt kötött haszonbérleti szerződést). A hétfői Arató utcai földárverésen több volt a háttérben figyelő, mint a licitáló, sokan kivártak, mi lesz a keddi parlamenti ülésen.


Kedden tíz károlyházai területet volt soron, de senki sem tette le az előleget, így egyetlen licitáló sem volt, az árverés


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



„Akik földet vehetnek, vélhetően a Fidesz hívei maradnak”

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

Ma kezdődött az állami földek árverése. Íme, néhány vélemény a mintegy 380 ezer hektárnyi szántó és legelő sorsáról.


Ahol föld van, ott vita is van.


A külföldieknek coki.


Az állam nem odaadja a földet, hanem értékesíti.


A föld a magyar gazdák tulajdonában van a legjobb helyen, mivel a magyar állam nem műveli azt.


fazekas sándor mezőgazdasági miniszterFazekas Sándor mezőgazdasági miniszter


A helyi családi gazdáknál jobb helyen van a föld, mint a külföldieknél.


Nem fogjuk elkótyavetyélni a magyar állami földvagyont.


Várható,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Alig jelentkezett valaki Simicska földjeire

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

Hétfőn elkezdődött a kormány nagy projektje, az állami földek árverezése, kora reggeltől szerte az országban már regisztrálhattak a földre éhes gazdák, kilenckor indult a licit. Győrben első körben Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. által bérelt földeket kezdték el osztani. A teremben több sajtómunkás tolongott, mint licitálni vágyó gazda, röpködtek a milliós ajánlatok a teremben.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Bitay: Botrány lesz az földárveréseken

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

Az állami földekért felelős államtitkár szerint a gazdaellenes ellenzék külföldiek kezére játszaná az állami földeket, ezért lesz botrány az árveréseken.

Az állami földeladásokkal kapcsolatos kérdésekkel kereste meg az állami földekért felelős államtitkárt, Bitay Mártont az Átlátszó. A kormány az elkövetkezendő másfél hónapban 380 ezer hektár földet bocsát árverésre. A területek akár külföldiek kezébe is kerülhetnek.


Bitay Márton szerint botrány lesz az árveréseken, mert egy olyan gazdaellenes ellenzék állt össze, aminek a célja, hogy külföldiek tudjanak földet vásárolni. A földeladások kapcsán az államtitkár váltig állította, hogy nem kerülhet külföldiek kezébe a magyar föld. Az interjú után azonban a kormány módosította a földeladásokkal kapcsolatos rendeletet, így lehetősége lesz az uniós polgároknak is földet vásárolni. Az árverések november 16-án kezdődnek, melyek során 380 ezer hektár földet bocsát árverésre a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ennek is Mészáros Lőrinc lesz a nyertese...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

A hétfőn induló földlicitek kapcsán az ellenzék földrablásról és oligarchaháborúról beszélt az Országgyűlésben. Az LMP és a Jobbik szerint a Fidesz földprivatizációjának lényege, hogy új barátait, így például Mészáros Lőrincet tőkésítse fel. A földművelésügyi miniszter visszautasította az ellenzék állításait. Fazekas Sándor szerint az állami földek elárverezése a gazdák érdekeit szolgálja.

„Pont ez az ügylet az, amin keresztül külföldiek fognak tudni földet vásárolni, magyar földet vásárolni, önök ehhez asszisztálnak.” Hazugság az is, mondta az LMP-s Szél Bernadett, hogy a földprivatizáció a magyar gazdák érdekeit szolgálja. A kikiáltási ár 10 százalékát kevesen tudják a helyi földművesek közül letétbe helyezni az árverés előtt, jegyezte meg az ellenzéki politikus.


„Röviden arról van szó, hogy itt egy oligarchaháború zajlik,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Csak keveseknek éri meg a nagy állami földárverés

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

Hétfőn kezdődött az állami földterületek sokat vitatott értékesítése, de az érdeklődés gyér volt: vagy senki nem jelentkezett, vagy csak egyetlen licitáló akadt az adott táblára. A föld egyrészt drága, másrészt komoly jogi védelmet kapnak a bérlők, akik most birtokon belül vannak. Persze így is van, akinek megéri vásárolni.

Körülbelül ötven szék áll az érdi ipartestület ’80-as éveket idéző tanácstermében, de hétfőn délután csak egy öltönyös férfi ül az első sorban. Annak az egyetlen embernek a jogi képviselője, aki regisztrálta magát egy XXIII. kerületi, 4,2 hektáros földterület árverésére. Mivel más nem jelentkezett, az árverés gyorsan zajlik, a hivatalos formaságok felolvasása után az ügyvéd tartja a kikiáltási árat, majd a bizottság elnöke háromszor megismétli, hogy 22 700 000 forint, végül leüti a licitet. A hallgatóság soraiban egy ősz hajú úr tapsol egy kicsit.


Hétfőn kezdődtek meg az állami földek értékesítésére kiírt árverések, amelyeknek hivatalosan az a célja,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földárverések tiltakozásokkal

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 16.
Cikk forrása

Elkezdődtek el a földárverések, amelyek során állami földeket bocsátanak megvételre.


A kezdeményezés ellen többen is tiltakoztak, például mert bizonyos feltételekkel külföldiek is vásárolhatnak földeket, illetve mert Natura 2000-területeket is értékesítenek.


Az első árverésen, amely Érden volt, nem volt túl nagy az érdeklődés: a hvg.hu videója szerint mindössze egy érdeklődő vett részt rajta.


Az LMP és a Jobbik is tiltakozott tegnap Egerben, szerintük a földárverések a spekulánsok és az oligarchák érdekeit szolgálják.


A parlament kedden fogadhat el egy javaslatot a termőföldek haszonbérleti szerződéseinek módosíthatóságáról, amely révén a korábban több 10 évre megkötött szerződések is módosíthatóvá válnának.     


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Hétfőn már a földeket is viszik

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 15.
Cikk forrása

A sertéságazat fellélegezhet, azonban az állami földekre lassan már bárki licitálhat – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

Drágultak a növények, sokkal olcsóbbak az állati termékek


svédasztal


Két éve először emelkedtek a mezőgazdasági felvásárlási árak szeptemberben. Minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett: legkisebb mértékben (0,7 százalékkal) a burgonya, a legnagyobb mértékben (22,8 százalékkal) a gyümölcsök drágultak.


A sertésstratégia feltúrta a piacot


sertés


A rendszerváltás előtt Magyarországon tízmillió felett is volt a



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Kezdődhet a földlicit!

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 14.
Cikk forrása

MAGUKÉRT BESZÉLNEK az állami földek értékesítésével kapcsolatos – napról napra – gyarapodó adatok. Az árverési felhívások olyan információkat is tartalmaznak, amelyek eddig szinte elérhetetlenek voltak. Így például ma már tudjuk, egyesek milyen olcsón bérelték e területeket, ahogy azt is, hogy egyes nagygazdaságok nyugodtak lehetnek, az állam nem adja el alóluk a bérleményeket. Mások nem jártak ilyen jól.


Az állami földértékesítési árverési felhívásokat böngészi a magyar sajtó, az agrárszakemberek. Ezekből derül ki, hogy nagyjából 500 ezer hektárra tehető az a többségében eddig bérlettel hasznosított állami termőföldvagyon, amelyet év végéig árveréseken és egyszerű hirdetéseken keresztül ad el az állam. November 16-tól a félmillió hektárból 380 ezer hektárt értékesítenek, ebből 80 ezret tesz ki a 3 hektárnál kisebb terület, amelyre nem licitálni kell, hanem csak a felhívás szerinti szabályoknak megfelelően árajánlatot tenni. E területekkel nem sokat foglalkozik a közvélemény, annyit tudni még, hogy 42 ezer földrészlet tartozik e kategóriába. 


Fontosabb –


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



MSZP: Lázár János és Kovács Zoltán hazudott

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 13.
Cikk forrása

Az MSZP közlése szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő "hazudott, amikor azt állította, hogy az MSZP Brüsszelhez fordult az állami földek értékesítését szabályozó kormányrendelettel kapcsolatban".


MSZP: Lázár János és Kovács Zoltán hazudott

Követelik - írták a szocialisták az MTI-hez eljuttatott közleményükben -, hogy Lázár János és Kovács Zoltán bizonyítékokkal igazolja állítását, és ezeket még pénteken hozza nyilvánosságra, különben büntetőeljárást kezdeményeznek velük szemben.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Lázár János megint hazudott

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 13.
Cikk forrása

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő hazudott, amikor azt állította, hogy az MSZP Brüsszelhez fordult az állami földek értékesítését szabályozó kormányrendelettel kapcsolatban.


Követeljük, hogy bizonyítékokkal igazolják az állításukat, és ezeket még ma hozzák nyilvánosságra, különben büntetőeljárást kezdeményezünk velük szemben.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



222 külföldi vásárolhat magyar termőföldet

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 13.
Cikk forrása

Ma Magyarországon a közel 10 millió emberből 105 ezer embernek lehet egyáltalán lehetősége, hogy állami földekhez jusson az árveréseken - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 30. kormányinfón. Ebből a 105 ezer emberből mindössze 222 a külföldi állampolgár.


fotó: 123RF


A pontos szám azért ismert, mert készült egy jelentés, amelyben ezek az emberek név szerint szerepelnek. Ha a szabályok engedik, akkor ezt a listát a közvélemény is megismerheti később.


Lázár szerint a külföldi állampolgárok zöme román, német és osztrák, azonban többségüknek magyar neve van.


A miniszter szerint ez a szám nem akkora, hogy az indokolná a szabályok módosítását a földművesek kizárása



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Célkeresztben az új ellenség: a külföldi gazda

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 12.
Cikk forrása

November 16-án indulhat a licit az állami földekre. Orbán Viktor "kiszerkesztené" azoknak az uniós gazdáknak a nevét, akik egyébként a közösségi és a magyar jog szerint is részt vehetnek az árveréseken. Első körben a kormány várakozásaival szemben a 380 ezer hektárból legföljebb a felét sikerül majd eladni. Jelentős területekhez juthatnak viszont a spekulánsok a több évtizedes bérleti szerződéssel terhelt állami földeknél. Számítások szerint kisebb földterületeket saját tőke felhasználása nélkül is vásárolhatnak a gazdák.


FOTÓ: Népszava


Közzétenné Orbán Viktor miniszterelnök annak a 222 uniós gazdának a nevét, akik jogosultak az állami földek november 16-tól induló árverésén licitálni, ha azt a az adatvédelmi szabályok lehetővé teszik - jelentette be csütörtöki szokásos sajtótájékoztatóján Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is állította, hogy az Európai Bizottság



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Orbán ezt nagyon elszúrta, esélyt sem hagyott nekünk

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 12.
Cikk forrása

Az állami földek eladásának első számú indoka, hogy a kormány magyar kézben akarja tartani a termőföldet. Ennek azonban nem sok köze van az igazsághoz: Orbán Viktor kormányai maguk járultak hozzá, hogy az uniós polgárok a magyarokéval azonos feltételek mellett vehessenek itt földet.


Orbán 2001 júniusában jelentette be először, hogy a magyar földet sikerült megvédenie a külföldiektől. Akkor zárultak le az uniós csatlakozási tárgyalások mezőgazdasági fejezetei. A kormány azt ünnepelte, hogy sikerült a belépésünktől számított tíz évvel elhalasztani az uniós polgárok földvásárlásának szabaddá tételét. Ám arról, hogy ezt milyen áron érte el, nem beszélt.


Az első Orbán-kormány célja az volt, hogy a szántóföldi növénytermesztés és a nagyüzemi állattenyésztés uniós támogatása mielőbb elérje a régi tagállamok szintjét, cserébe belement, hogy a csatlakozási szerződés a termőföldet tőkének minősítse, s a tőke szabad áramlását biztosítva kivonja a tagállami szuverenitás


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Mi lesz itt" Nemcsak földet, de hitelt is vehetnek fel hozzá a külföldiek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 12.
Cikk forrása

Uniós nyomásra kellett megváltoztatni az állami földek eladását szabályozó jogszabály szövegét. Így lett aztán a helyben lakó „magyar földműves” kifejezésből jelző nélküli „földműves”.



fotó: 123rf


Így az a jelenleg 222 fő, aki megfelel az előírt feltételeknek – vagyis egyebek mellett helyben lakik és jelenleg is gazdálkodik –, de nem magyar állampolgár, szintén részt vehet a liciten – jelentette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Győrffy Balázs, aki egyben fideszes országgyűlési képviselő, hangsúlyozta, hogy ez a kör élhet a földvásárlásokra biztosított kedvezményes kamatozású hitel felvételével is, mert szavai szerint ezt a lehetőséget nem lehet senki elől elzárni „nemzeti hovatartozása miatt”. Hozzátette még: „szeretne gratulálni a magyar gazdatársadalom nevében a Jobbiknak és az MSZP-nek”, hogy sikeresen gátolták meg a magyar gazdálkodók védelmét



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Mi lenne, ha esetleg nem adnák el az állami földeket...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 12.
Cikk forrása

Jut eszembe, most arról a földárverés-sorozatról beszélünk, amelynek kapcsán a kormány vádolta azzal az ellenzéket, hogy külföldiek kezére akarják játszani a magyar földet.

„Lázár János szerint az Európai Bizottság (EB) ragaszkodott ahhoz, hogy a nem magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek is részt vehessenek a hétfőn induló földárveréseken. Gondolom nem érte nagy meglepetés Lázár Jánost (ha mégis, akkor ezért alkalmatlan a főnökével együtt). Jut eszembe, most arról a földárverés-sorozatról beszélünk, amelynek kapcsán a kormány vádolta azzal az ellenzéket, hogy külföldiek kezére akarják játszani a magyar földet. Mi lenne, ha esetleg nem adnák el az állami földeket és akkor a külföldiek sem



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A képzett munkaerő hiányzik az agráriumból is

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 12.
Cikk forrása

Az állami földek eladása nem ördögtől való, hisz a termőfölddel az állam az elmúlt húsz évben sem tudott mit kezdeni. Ennek ellenére a most induló árveréseken szinte borítékolható, hogy nem (csak) a helyben lakó gazdálkodók fognak jelentős birtokhoz jutni. Az állami földeknek sokkal jobb helye lenne a fiatal gazdáknál, szociális szövetkezetteknél – hangzott el a Napi.hu konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. A munkaerő helyzete sem rózsás: egy falun belül egyszerre van jelen munkanélküliség és a munkaerőhiány, ugyanis hiányzik a képzett munkaerő.

 

   Birtokkoncentráció zajlik, amely nem foga megállni, sőt továbbgyorsul, s ennek következtében kialakulhat egy középbirtokosi réteg - vélekedett Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke a Napi.hu Makro Gazda 2016 konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. A tervek szerint már a jövő héten megindulnak a földárverések, amely a kormány szándéka szerint a helyben lakó gazdák földhöz juttatását segíti.


  



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Feltétellel segítene a Jobbik a Fidesznek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 11.
Cikk forrása

Reális veszélynek tartja a Jobbik, hogy külföldiek is szerezhetnek területeket az állami földek értékesítésekor.

A párt országgyűlési képviselője, Magyar Zoltán a Magyarország élőben stúdiójában azt mondta: a Jobbik ezért felajánlja, hogy hozzásegíti a Fideszt egy olyan kétharmados törvény elfogadásához, amely garantálná a földek magyar tulajdonban maradását.


– Ha az állam megszabadul a földterületeitől, éppen akkor kerülhet majd külföldiek kezébe, hiszen a szabad piacon már senki nem fogja tudni korlátozni, hogy ki kinek ad el és mit.
– 20 év elidegenítési tilalom van.
– Egy rendeletben szabályozzák, még csak törvényt sem hoztak ezért. Tehát hogyha feltételezzük a kormány jóindulatát, hogy nem fog ezen módosítani, azért 20 év alatt még jöhetnek olyan kormányok, akik egyetlenegy rendelettel képesek lesznek ezt akár külföldieknek is eljátszani, ezért a Jobbik felajánlotta



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Biobúzával bizonyítja a Greenpeace, nem hátrálnak meg Kishantos-ügyben

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 10.
Cikk forrása

A Nemzeti Földalapkezelő 14 millió forintra perli kára miatt a Greenpeace-t, illetve a Kishantosi Vidékfejlesztési KÖzpont Nonprofit kft.-t, a per kedden kezdődött a II. kerületi Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A Greenpeace a tárgyalás előtt azt állította, nem hátrálnak meg, eddig se tették, ennek bizonyítéka a biobúza, amiből kiraktak a BÁTORSÁG szót is a lezárt bírósági parkolóban.

A tárgyalás előtt ott volt az LMP-s Szél Bernadett és Szabó Rebeka, valamint az ex-LMP-s Vágó Gábor is, de később feltűnt a szocialista Gőgös Zoltán és Horváth András, a NAV áfabotrányairól kitálaló volt adóellenőr is. A Greenpeace igazgatója és a kishantosi programvezető is mondott beszédet a tüntetésen, amin szervezőkkel és újságírókkal együtt, ha voltak százan.


Kishantosért tüntettek Kép: 24.hu


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Politikai leszámolásnak eshetett áldozatul a kishantosi ökológiai mintagazdaság

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 10.
Cikk forrása

Kishantos 102


Hetente jár a bíróságra, van, hogy egy nap több tárgyalásra is a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola (a továbbiakban “Kishantos”) egyik vezetője. A Kishantos által kezdeményezett, illetve ellenük indított pereket már nem is számoló Ács Sándorné Kishantos képviseletében a közelmúltban három bírósági ügyből is győztesen került ki. A Kishantostól elvett földeket most mégis eladásra hirdette meg az állam. Interjú.


A kishantosi gazdaság földjeit a bérleti szerződések lejártakor tíz részre osztva pályáztatták meg. A nonprofit gazdaság ezek mindegyikére pályázott, ám egyetlen esetben sem nyert. Ács Sándorné szerint a nyertes pályázók többsége nem is Hantoson lakik, és egyes



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A bátorságot nem lehet beszántani

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 10.
Cikk forrása

A bátorságot nem lehet beszántani

Nem született ma döntés abban a 14 millió forintos kártérítési perben, amelyet a magyar állam indított Kishantos és a Greenpeace ellen. Az állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) törvényes véleménynyilvánító demonstrációi miatt akarja kártérítésre kötelezni a Greenpeace-t.


A perben most többek között annak a privát, fegyveres őrző-védő cégnek a költségeit is meg akarja fizettetni, amelyet azért fogadott fel, hogy az akkor már birtokvédelem alatt álló kishantosi földeket az „új bérlők” zavartalanul elpusztíthassák. Ma délelőtt a bíróság épülete előtt több mint 30 szervezet részvételével százfős, békés demonstráció zajlott.


A Greenpeace 2013 óta folyamatosan támogatja Kishantos harcát az igazságért. Ezért 2014 áprilisában is – jogkövetően és békésen – demonstráltunk



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



"Bátorság napját" tartott a Greenpeace - felfüggesztették a kishantosi pert

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 10.
Cikk forrása

A Greenpeace-en és a Kishantosi Nonprofit Kft.-n akarja behajtani az állam egyebek mellett annak a biztonságiőr-brigádnak a költségeit is, amelyet arra szerződtettek, hogy a föld korábbi használóit távol tartsák a területtől. A bíróság előtt kedden csendes demonstráció volt, a testület egyelőre felfüggesztette a kártérítési pert.

Felfüggesztették az állam 14 millió forintos kártérítési keresetét Kishantos és a Greenpeace ellen az ügy első tárgyalásán – közölte a szervezet kedd délelőtt. A keddi döntés annyit jelent, hogy a bíróság a folyamatban lévő egyéb perek lezártáig arrébb pakolta az ügyet.


A 14 millió forintos kártérítési pert a magyar állam indította Kishantos és a Greenpeace ellen. "Az állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) törvényes véleménynyilvánító demonstrációi miatt akarja kártérítésre kötelezni a Greenpeace-t. A perben egyebek mellett annak a privát, fegyveres őrző-védő cégnek a költségeit is meg akarják fizettetni, amelyet azért fogadtak fel, hogy az akkor



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Mégis bevásárolhatnak a külföldiek a magyar földekből...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 10.
Cikk forrása

Habár a kormányzat illetékesei azt állítják, hogy a hamarosan kezdődő állami földárverések a magyar termőföldet védik meg a külföldi vásárlóktól, szakértők szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.

Azért kell most gyorsan eladni a földeket, nehogy külföldiek vegyék meg – ezzel érvelt a kormány a november közepén kezdődő állami földlicitek mellett. A földprivatizációt ellenzők ezzel szemben azt hangsúlyozzák, hogy az államot senki nem kényszerítheti, hogy eladja a földjét. Utóbbiak arra hívták fel a figyelmet, hogy a hatályos földforgalmi törvény szerint a külföldiek akár az államtól is megvásárolhatnák a termőterületeket. – A mostani árverésekről szóló kormányhatározat ugyan kiköti, hogy csak magyar állampolgárok licitálhatnak, de egy alacsonyabb szintű jogszabály nem írhatja felül a sarkalatos, azaz kétharmados földforgalmi törvényt – vélik jogászok.


A földforgalmi törvény 5. paragrafusának 7. cikkét elég világosan fogalmazták meg a törvényalkotók.


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Földárverés: kedvező hitellel is hozzá lehet jutni az állami földekhez

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 10.
Cikk forrása



300:400
Egy kormánydöntés alapján idén év végégi mintegy 380 ezer hektárnyi állami földterületet fognak nyilvános árverések keretében értékesíteni. Kovács Zoltán szerint a termőföldek értékesítése jobb befektetés, mint a bérlet, hiszen a tulajdonosi szemlélet elősegíti ezeknek a földeknek a minél jobb megművelését. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a Rádió Orienten kiemelte: az esélyegyenlőség garantálása érdekében kedvezményes hitelhez jutási lehetőséget is biztosítanak.


Korszerűsödött a járási hivatalok informatikai rendszere


Az állam még 2013-ban indított el a járási informatikai rendszer fejlesztését célzó két projektet, amelyek záró rendezvényére október közepén került sor. Mint azt Kovács Zoltán elmondta, ezek célja az volt, hogy az


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Felfüggesztette a bíróság a magyar állam legcinikusabb perét

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 10.
Cikk forrása

Kedd délelőtt, az első tárgyalási napon felfüggesztette a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a kártérítési pert, amit az állami Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) indított a kishantosiak és a Greenpeace Magyarország ellen. Az NFA több mint 14 millió forintot akart behajtani a biogazdaság vezetőin és a zöldszervezeten, többek között arra hivatkozva, hogy őrző-védő szervezetet kellett felbérelniük  az egykori biogazdaság területe mellett.


A bíróság szerint viszont amíg nem érnek véget azok a perek, melyek a kishantosi földek jogszerű birtoklásáról szólnak, addig nem lehet eldönteni, jogos-e a kártérítési igény. Az ítélet kis győzelem a kishantosiak és a Greenpeace számára.


Az előzmények


2013. november 4-én a Kishantosi Biogazdaság vezetői úgy döntöttek, hogy a 452 hektáron elterülő, 21 éve működő, nemzetközileg is ismert biogazdaság területét nem engedik át az új kirendelt tulajdonosnak, hanem



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Felfüggesztették a pert Kishantos ellen

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 10.
Cikk forrása

Érdemi tárgyalás nélkül függesztette fel kedden az ügyben eljáró bíróság a magyar állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen indított pert.


A Pesti Központi Kerületi Bíróságon a magyar állam azért indított kártérítési pert a két alperes ellen, hogy azok térítsék meg számára a haszonbérleti díjkiesést, ami abból adódott, hogy a két szervezet akadályozta az új földbérlők birtokba lépését. Ezzel pedig haszonbérleti díjtól esett el az NFA, miközben a birtokvédelem biztosítására magán őrzővédő szolgáltatást kellett igénybe venni. A kártérítés együttes összegét az állam 14 millió forintban jelölte meg.

A bírósági tárgyalást megelőzően civilszervezetek aktivistái és szimpatizánsai - valamint néhány ellenzéki politikus is - demonstráltak a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete előtt az eljárás miatt és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ mellett.


Az ügyben



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Beszélgetés Ács Sándornéval

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 09.
Cikk forrása

acs sandorne eva

 

Beszélgetőpartnerem Ács Éva agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök, aki annak a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője, akiket bíróság által is törvénytelennek minősítve golyóztak ki az általuk 1998-óta óta művelt állami földek további bérleti szerződéséből.    

 

    ■ Kedves Éva! Hogy a magyarországi állami termőföldek kezelésével messze nincs minden rendben, az a tavaly bérleti szerződésekkel párhuzamosan kirobbant Kishantos ügy kapcsán – bár zavarosan – kezdett tudatosulni az átlag választóban. Az akkori internetes fórumokon még vádként az is megjelent, egyes fanatikus Fideszhívőktől, hogy Ángyán tanár úr elfogult, hogy többek között Ön is, csak a megélhetésüket féltik. Kérem, foglalja össze, hogy miben segíti a vidéket a vidékfejlesztési központ, mi Kishantos szerepe, ökogazdálkodási jelentősége"  

 

    Fontos megérteni, hogy a fenntarthatóság napjaink legfontosabb tudománya –



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Tüntetés lesz holnap Kishantosért

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 09.
Cikk forrása

Holnap lesz az első tárgyalása annak a pernek, amelyet a magyar állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) indított a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen. A perben az NFA egyebek mellett annak a privát őrző-védő cégnek a költségeit akarja megfizettetni a két szervezettel, amelyet a vitatott kishantosi földbérleti pályázatok elleni békés és törvényes tiltakozások megelőzésére fogadott fel. Erről a Greenpeace programvezetője beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Mint mondta, 2013 áprilisban az állami földbérleti pályázat egyik nyertese az aratás előtt beszántotta a búzát Kishantoson. A korábbi tulajdonos és a Greenpeace a helyszínen tiltakozott. A Nemzeti Földalapkezelő két napra 9 millió forintért bérelt fel őrző védő céget, hogy biztosítsák a terület tönkretételét. Ennek költségeit és az állítólagosan elmaradt bérleti díjat akarják behajtani Kishantoson és a Greenpeacen - tette hozzá Rodics Katalin.


A demonstráción kihajtatott


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nemzeti együttműködés - nem akármilyen perre készül az NFA

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 09.
Cikk forrása

Kedden a Nemzeti Együttműködés Rendszere egy újabb pecséttel gazdagítja tovább a már eddig is veretes szégyenfalát. Ugyanis kezdetét veszi az a per, amelyet a magyar állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) indított a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen, mégpedig többek között azért, hogy megfizettessék az "új bérlőket" védő biztonsági szolgálat bérleti díját.


Ahogy arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, a nemzetközi hírnevű Kishantosi Mintagazdaságot kormányunk felparcellázta, majd szétosztotta a haverok között. Azt már nehezebb megmondani, hogy miért szúrta a szemét ez a biogazdaság a Fidesz-kabinetnek, az tűnhet a legvalószínűbbnek, hogy

így akartak bosszút állni a magyar közélet maffia-családjait


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Tizennégymillió forintra perli az állam a Greenpeace-t és Kishantost

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 09.
Cikk forrása

Tizennégymillió forintra perli az állam a Greenpeace-t és Kishantost

Holnap lesz az első tárgyalása annak a pernek, amelyet a magyar állam nevében eljáró Nemzeti Földalap-kezelő Szervezet (NFA) kezdeményezett a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen. A perben az NFA egyebek közt annak a privát őrző-védő cégnek a költségeit akarja megfizettetni a két szervezettel, amelyet a vitatott kishantosi földbérleti pályázatok elleni békés és törvényes tiltakozások megelőzésére fogadott fel.


Miként az Infovilág is hírt adott róla, tavaly áprilisban a Greenpeace jogkövetően és békésen demonstrált Kishantos földjeinek elpusztítása ellen. A folyamatban lévő birtokvédelmi perek ellenére az „új bérlők” művelésbe vétel címszó alatt beszántották Kishantos akkor már aratás előtt lévő, több mint 100 millió forint értékű bionövényeit.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Itt a hidegzuhany! - Külföldiek is megvehetik az állami földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 09.
Cikk forrása

Bár az állami földliciteken nem indulhatnak, megvásárolhatják külföldiek az elárverezett állami területeket, ha földművesként nyilvántartásba vetették magukat és helyben lakóként élnek elővásárlási jogukkal. Sőt, az Alkotmánybíróság előtt nagy valószínűséggel az sem áll majd meg, hogy a kormány kitiltotta őket a licitekről, mert ezzel felülírta a földforgalmi törvényt, amely maximum 300 hektáros földvásárlási lehetőséget biztosít uniós tagállami állampolgároknak is, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak. Igaz, vélhetően nincsenek sokan, akik eleget tesznek a feltételeknek, de azért - főleg Nyugat-Magyarországon - előfordulhatnak ilyen esetek.

Most is megszerezhetik uniós tagállami állampolgárok a magyar termőföldeket, ha november 16-tól megkezdődnek az állami területek nyilvános árverései. Az agrárszektor.hu információi szerint a jelenlegi szabályozás mellett nem lehet teljes mértékben kizárni, hogy uniós természetes személyek megvásárolhassák a licitekre bocsátott területeket.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire" Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban"
Jelentkezzen most a Portfolio


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Így vehetnek a külföldiek magyar termőföldet

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 09.
Cikk forrása



A tavaly óta hatályos földforgalmi törvény szerint akár külföldiek is hozzájuthatnak magyar termőföldhöz, ha megfelelnek a kritériumoknak - írja az agrárszerktor.hu.


A portál szerint a külföldiek magukon a földliciteken nem indulhatnak, megvásárolhatják külföldiek az elárverezett állami területeket, ha földművesként nyilvántartásba vetették magukat és helyben lakóként élnek elővásárlási jogukkal.

Mindennek alapja a tavaly óta hatályos földforgalmi törvény, amely - rendkívül szigorú módon - csak földművesekre szűkíti az itteni földvásárlásra jogosultak körét, de e szempontból nem tesz különbséget magyar és tagállami állampolgár természetes személyek között. Ez azt jelenti, hogy uniós magánszemélyek is vehetnek földeket Magyarországon, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak. Ha pedig ezeknek eleget tesznek, maximum 300 hektárt is vásárolhatnak, mivel a földforgalmi törvény földművesek számára ennyiben maximálja a földtulajdonméretet.


A kormány a nemzeti földalapról szóló rendelet októberi



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Ezt még Kókáék sem merték megtenni...

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 09.
Cikk forrása

Egyelőre nem gondolkodik a 2/3-os földtörvény módosításán a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor azt mondta, a tárca egyelőre vizsgálja az agrárkamara elnökének törvénymódosító javaslatát, amely piaci bérleti díjat engedélyezne a privatizálandó állami földek új tulajdonosainak. A parlamentben földlopásnak nevezte az állami földek eladását az LMP. A földművelésügyi államtitkár szerint a kormány csak meghallotta a földéhségtől szenvedő gazdák hangját.

„A hungarikumok a magyarság identitásának a kifejezői, és bárki jön ide széles e világból, akkor láthatja azt, hogy ez a nemzet mire képes. És hogyha ilyen dolgokra vagyunk képesek, akkor nem csak a múlt és a jelen, hanem a jövő is sikeres lehet a magyarság számára” – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Vörösmarty téren található Hungarikum bolt átadóünnepségén mondott beszédében.




>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Simicskáék elismerték, hogy nagyon keveset fizetnek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 08.
Cikk forrása

Aranykoronánként 580 forintos éves bérleti díjat fizetnek a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. agrárcégei azokért az állami földekért, amelyeket a nemzeti földalapkezelő szervezettől (NFA) bérelnek. Ez azt jelenti, hogy a Mezort-társaságok jóval kevesebbet fizetnek az 1500-2000 forintos, vagy e feletti aranykoronánkénti piaci bérleti díjaknál. A Mezort-csoport három nagy agrárcége összesen 18 ezer hektár állami földet művelhet 2051-ig, amelyek közül az állami földértékesítési programban eddig 14,4 ezret hirdetett meg nyilvános árverésekre az NFA.

Mindössze 580 forintos éves aranykoronánkénti díjat fizet a Simicska Lajos nagybefektető érdekeltségébe tartozó Lajta-Hanság Zrt., Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és Szombathelyi Tangazdaság Zrt. azokért az állami területekért, amelyeket az NFA-tól bérelnek – derül ki abból az interjúból, amelyet Purgai Ferenc, a vállalatokat összefogó Mezort Zrt. vezérigazgatója adott a Magyar Nemzetnek. A három agrárvállalat – a rét, legelő művelési ágba tartozó területekkel együtt – több mint 18 ezer hektárnyi állami földet bérel, amelyeket



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Még idén 2-300 ember kezébe kerül a hazai termőföld

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 08.
Cikk forrása

Még idén 2-300 ember kezébe kerül a hazai termőföld

Ángyán József úgy véli: a most eladott föld hamarosan külföldi kézbe kerül. Az Auróra Kulturális Központban szervezett beszélgetésen Ángyán azt is mondta: szerinte a Magosz pártfeladatként megkapta, hogy sürgetni kell az állami földek eladását a gazdák igényeire hivatkozva.


A 2015. november közepére kitűzött kormányzati földárverés kapcsán szervezett beszélgetést a Korrupcióellenes Szövetség.
Ángyán József és Rodics Katalin (Greenpeace) az új feudalizmus kiépítésének egy újabb mozzanatát ismertették a hallgatósággal.   


Orbán antizöld birodalma - Rodics Katalin környezetvédelemről és földrablásról


Orbán antizöld birodalma - Rodics Katalin környezetvédelemről és földrablásról


Rodics Katalin a hazai környezetvédelmi szakma meghatározó személyisége, az államigazgatásban eltöltött évtizedek után



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Nem érné meg megvenni a földeket

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 07.
Cikk forrása

Olyan állami földeket hirdetett meg árverésre a kormány, amelyeket nem érné meg megvenni – derül ki a Magyar Nemzetből.

A lapnak a vezető nyugat-magyarországi mezőgazdasági cégcsoport, a Mezort vezérigazgatója, Purgai Ferenc elmondta: Ők 18 ezer hektárra kötöttek haszonbérleti szerződést, de ebből több mint 14 ezret eladna a kormány. Azonban hiába venné meg valaki ezeket földeket, azokon nem tudna a bérleti díj egyoldalú megemelésével hasznot szerezni, ugyanis a törvény csak a 2013. december 15. után kötött megállapodásokra vonatkozik. Ők viszont jóval korábban írták alá azokat. A Mezort haszonbérleti szerződései pedig 2051-ig érvényesek, változatlan bérleti díjakkal.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A bérlők lebeszélnék az érdeklődőket Simicska földjeiről

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 07.
Cikk forrása

A Simicska Lajoshoz köthető Mezort Zrt. vezérigazgatója szerint, ha az állami földek privatizációjakor most meg is vennék a földjeiket, azon sokat nem keresnének az esetleges új tulajdonosok.

A Mezort-csoportba tartozó három cég – a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. – összesen több mint 18 ezer hektár állami földet bérel, haszonbérleti szerződések alapján, 2051-ig. Ennek közel 80 százaléka, mintegy 14,4 ezer hektár is része annak a körülbelül 380 ezer hektár állami földnek, amit most árvereznének el.


Ezeket a földbérleteket nem lehet megszüntetni, a földforgalmi törvény alapján pedig a haszonbérleti díj sem emelhető Purgai Ferenc, a Mezort Zrt. vezérigazgatója szerint, aki az egyébként szintén Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzetnek adott interjút.


Simicskáék alól 14,4 ezer



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Gyorstalpalt gazdák

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 06.
Cikk forrása

A kormány ragaszkodik az állami földek magánosításához. Ezért heteken belül árveréseket indít. Az árveréseken csakis magyarok és azon belül mezőgazdasággal rendszeresen foglalkozók vehetnek részt, vagyis olyan személyek, akik rendelkeznek némi ismerettel az agrárium területén.


 Az ilyen személyek listáját átnézve kiderül, hogy legtöbbjüknek fogalma nincs a mezőgazdaságról, sokan némi túlzással azt se tudják, miként néz ki a búza vagy a kukorica. Viszont van egy nagy előnyük: minden gondolkodás nélkül körül udvarolják a Kedves Vezetőt. A hiányzó tapasztalatot pedig könnyű pótolni: 200 ezer forint leperkálása ellenében részt vehetnek egy gyorstalpaló tanfolyamon, ahol pár hét alatt megtanulhatják a földművelés, az állattenyésztés és más agrárágazat tudományának minden csínját-binját. Hogy aztán ez a hirtelen szerzett ismerettömeg nem pótolhatja a sok évtizedes gyakorlatot, tapasztalatot" Senkit nem érdekel. A célt ugyanis elérték: a hű vazallusok megkapták a nekik joggal járó elismerésüket és a hatalmas birtokot. A földet pedig a közmunkára kényszerített addigi tulajdonosok fogják megművelni,


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A dupláját fizettethetik Simicskával a földekért

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 06.
Cikk forrása

A privatizálandó állami földek új tulajdonosai jelentősen felverhetik a földbérleti díjakat, miután egy szerződéses kitétel lehetőséget ad az árak piacosítására. A mostani, hektáronként 24-25 ezer forintos bérleti díjat 50-60 ezer forintra is növelhetik. A földeladásokat a Simicskáék által bérelt földekkel kezdik.

Kétévente frissíthetik bérleti díjaikat a piaci viszonyoknak megfelelően azok a leendő földtulajdonosok, akik az állami földekből vásárolnak be a közeljövőben – adta hírül a pénteki Világgazdaság.


Mint arról anno beszámoltunk, a földeladást mindjárt azokkal a földekkel kezdi az állam, amelyeket a Simicska Lajoshoz köthető agrárcégek bérelnek hosszú távra. Simicska – akárcsak más földtulajdonosok – évtizedekre elnyerte a földek használati jogát, 2051-ig vannak szerződései. A 2001-ben kötött szerződések ráadásul a piacinál lényegesen alacsonyabb, hektáronként 24-25 ezer forintos bérleti díjat állapítanak meg, miközben a piaci ár 50-60 ezer forint.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Magyarország az európai földrablás gócpontja

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 06.
Cikk forrása

A nagy földrablás címmel rendeztek vitát péntek este a budapesti Auróra kulturális központban Ángyán József, az Orbán-kormány korábbi vidékfejlesztési államtitkára, és Rodics Katalin egykori agrárminisztériumi szakértő, a Greenpeace programvezetője részvételével az állami földek eladásáról. Ángyán a beszélgetés során azt is levezette, hogy a most eladott föld hamarosan külföldi kézbe kerül.


Ángyán bevezetőjében a magyar földvagyonról beszélt. A mezőgazdasági terület (szántó, kert és gyep) 5,8 millió hektár. Ebből 4,5 millió hektár a szántó, élelmiszert ott lehet termelni. Az állam nagyjából 500 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet birtokol, amiből 380 ezer hektárt most 3-4 hónap alatt eladnak.


Fotó: Földi Imre /


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A Élőlánc Magyarországért közleménye

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 05.
Cikk forrása

    A Kormány nem tulajdonosa az állami földeknek. A nemzeti vagyon stratégiai része - a 10 millió magyar állampolgár közös tulajdona. Nem adhatjuk el, mert szükségünk lesz rá! A tulajdonosok (a magyar állampolgárok) hozzájárulása nélkül az állami földeket nem lehet eladni, ha mégis megteszik, a  megkötött szerződés érvénytelen!


1478 ÁLLAMPOLGÁR NYILATKOZATA
NEM ADJUK A FÖLDÜNKET!


Alulírott magyar állampolgárok, a magyar állami földek tulajdonosaiként ezúton kinyilvánítjuk, hogy az állami földek eladásához nem járulunk hozzá. Továbbá kinyilvánítjuk, hogy az állami földek jelen kormány általi kezelését elfogadhatatlannak, egyenesen nemzetellenes bűnnek tartjuk. Követeljük, hogy a 2011. októbere óta zajló színlelt és törvényellenes ál pályázati rendszer "nyerteseivel" megkötött szerződéseket semmisítsék meg, és az állami földeket a 2012-ben közmegegyezéssel elfogadott Nemzeti Vidékstratégia szerint a gazdákkal érdemi egyeztetésben kialakított, tisztességes pályázati eljárás útján az NFA törvény birtokpolitikai irányelvei szerint hasznosítsák!


Magyarország, 2015. november 5.
     Kiadó: Élőlánc Magyarországért


>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



A legfiatalabbak is halálukig várhatnának ezekre az állami földekre

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 05.
Cikk forrása

Olyan állami termőföldeket is kiírt árverésekre a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA), amelyek bérleti ideje 2091-ben jár le. Somogy megyében a kéthelyi Hubertus Agráripari Bt. használ olyan állami területeket, amelyeket még 76 évig bérelhet. Ha e földeket most egy 16-40 év közötti fiatal gazda vásárolná meg, akkor is 92-116 éves lenne, mire a ma hatályos földhasználati szerződés lejárna, és a földeket birtokba vehetné. A Hubertus – amelyen ellen az NFA korábban pert is indított – nem most és nem is a közelmúltban, hanem jóval korábban, 1992-ben kapta meg 99 éves bérletbe az állami földeket 10 forintos éves hektáronkénti díjért.

A Somogy megyei Buzsákon, Lengyeltótiban és Marcaliban is meghirdetett nyilvános árverésekre a nemzeti földalapkezelő szervezet olyan állami földeket, amelyek haszonbérleti ideje 2091-ben jár le. A területeket a kéthelyi Hubertus Agráripari Bt. használja, amely a német Hubertus Agrarindustrielle GmbH&Co.KG többségi tulajdonában van.


Az agrárszektor.hu



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Az új vadászati törvény egyes rendelkezései már januárban hatályba lépnek

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 05.
Cikk forrása

Az új vadászati törvény - amelynek általános vitája már lezajlott az Országgyűlésben - egyes rendelkezései már 2016. január 1-jén hatályba lépnek; a törvény összes passzusa pedig 2017. március 1-jén, jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára.



fotó: 123rf


Bitay Márton Örs kiemelte: a törvényjavaslat általános vitája azt mutatta, hogy szakmai alapokon nyugvó, intakt jogszabály született. Fontos újdonság az új törvényben a tájegységi vadgazdálkodási szemlélet előtérbe helyezése. A trófeagazdálkodásban a korábbi szemléletet állítják vissza, arra ösztönözve a vadászokat, hogy megfontoltan ejtsék el a vadat. A vadkár rendezése is új alapokra kerül, és leépítettek számos bürokratikus szabályt - emelte ki az államtitkár.


Elmondása



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Hitelígérvénnyel is lehet licitálni állami földekre

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 05.
Cikk forrása

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók még az állami földterületekre kiírt árverés megkezdése előtt meggyőződhessenek hitelképességükről, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) megbízásából a Budapest Bank Zrt. 2015. november 5-én hitelígérvények kiadását kezdi meg. Ehhez az igénylőnek a feltételeknek való megfelelésről szóló ügyfélnyilatkozatot kell benyújtania a Földhitel értékesítésébe bevont Budapest Bank fiókok egyikében.


hitelígérvénnyel is licitálhatnak a gazdálkodók

Kép: PP


Az MFB 150 milliárd forintos MFB-NHP Földhitel Hitelprogramjában az értékesítésre kijelölt állami földek megvásárlásához nyújt rendkívül kedvező kamatozással forrásokat a földműves őstermelők és egyéni vállalkozók részére. A Földhitel értékesítésébe bevont Budapest Bank fiókok november 5-én megkezdik a hitelprogram feltételeinek való megfelelésről szóló ügyfélnyilatkozatok átvételét és ezek alapján a hitelnyújtásra vonatkozó, személyre szóló hitelígérvények, vagyis feltételhez kötött, kötelező érvényű finanszírozási ajánlatok kiadását.



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



Maguknak árusítják ki az országunk földjét

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 05.
Cikk forrása

A hozzá hű földtulajdonosi réteget Orbán az állami földekből hizlalja fel. Tízmillió ember érdeke áll szemben pár tőkeerős földesúr érdekével. A frissen végzett nyakkendős földművesek hálózatai vihetik el az állami földek legjavát. A nagyhalak játszmájában Mészáros Lőrinc vihet sokat, a legnagyobb cápa viszont nem kaphat az állami vagyonból. Az állami földvagyonnak az oligarchákhoz játszásával bebetonozza a döbrögik uralmát és az elszegényedést vidéken a kormány. A gazdákat pajzsként használják a kormányzati kommunikációban, miközben csúnyán átverik őket.


A közel négyszázezer hektár árverésre kerülő állami föld összességében akkora, mint Zala megye. Ezt a vagyont veri most dobra a kormány. Az árverések még idén lezajlanak. A kormány a kommunikációjában százezer gazdára hivatkozik, de a legzsírosabb állami földek megvásárlásához csak a legerősebbeknek lesz elég mozgósítható pénze. A hírhedten botrányos



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



MFB: hitelígérvénnyel licitálhatnak a gazdálkodók az állami földekért

Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 04.
Cikk forrása

A gazdálkodók még az állami földterületekre kiírt árverés megkezdése előtt meggyőződhetnek hitelképességükről, ennek érdekében az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) megbízásából a Budapest Bank Zrt. 2015. november 5-én megkezdi a hitelígérvények kiadását – közölte az MFB szerdán az MTI-vel.

Az MFB 150 milliárd forintos MFB-NHP Földhitel Hitelprogramjában nyújt kedvező kamatozással forrásokat a földműves őstermelők és egyéni vállalkozók részére az értékesítésre kijelölt állami földek megvásárlásához. Az MFB a hitelterméket a Budapest Bank mint közvetítő partnerbank fiókhálózatán keresztül forgalmazza.
A tájékoztatás szerint az igénylőnek a feltételeknek való megfelelésről ügyfélnyilatkozatot kell benyújtania a Budapest Bank fiókok egyikében.


A hitelígérvény nem kötelező, ugyanakkor az MFB felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy aki a licitálás előtt meg akar győződni hitelképességéről,



>> tovább a teljes cikk megtekintéséhez



2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?