Háború indult a kishantosi földekért

Háború indult a kishantosi földekért

Ma kellett volna a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-nek átadnia a Nemzeti Földalap számára azt a 450 hektár bérelt földterületet, amit az állam ezúttal másoknak adott használatba. A ceremónia elmaradt: a nemzetközi hírű biogazdaság vezetői nem voltak hajlandók átadni a parcellákat az NFA képviselőinek. A cégvezető szerint ezzel a lépésükkel egy hosszú háború vette kezdetét. A kishantosiak továbbra is számíthatnak a Greenpeace támogatására.

"Győztünk!" - jelentette be hétfőn délben Kishantoson Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, majd a jelen lévő mintegy 150, transzparensekkel felszerelkezett demonstráló üdvrivalgását követően kissé meglepő módon hozzátette: "A győzelem azt jelenti, hogy megindult egy hosszú és nehéz háború."

A látszólagos ellentmondás feloldására hozzátette: a Nemzeti Földalap (NFA) munkatársai hétfőn azzal a szándékkal érkeztek Kishantosra, hogy az október 31-én lejárt bérleti szerződésre hivatkozva visszavegyék a 450 hektár állami tulajdonú területet művelő biogazdaságtól a földeket, ám a nonprofit kft. vezetői az átadás-átvételi jegyzőkönyvbe azt íratták be: nem hajlandóak átadni az állam képviselőinek a szóban forgó parcellákat. Mint ismert, az Ángyán József egykori fideszes államtitkár szakmai felügyelete alatt működő, nemzetközi hírű ökogazdaság egyetlen hektár földet sem nyert az új állami földhaszonbérleti pályázaton, termőterület híján pedig a csőd szélére került.

Ács Sándorné a hétfői demonstráción arról is beszélt, hogy mivel a földeket nem adták át az NFA képviselőinek, így azok arra kényszerültek, hogy a Kishantosra érkező új bérlőkkel a mező szélén állva írják alá a birtokbavételről szóló papírokat.

Az NFA döntése ellen a Greenpeace vezetésével 150 civil szervezet fejezte ki tiltakozását, a biogazdaság megmentéséért kampányoló petíciót pedig eddig 5600-an írták alá. A Greenpeace aktivistái az átadás-átvételi aktusra időzített demonstráción követelték az általuk érvénytelennek tekintett pályázatok visszavonását és az új bérlőkkel kötött szerződések megsemmisítését. A zöldszervezet szerint a pályázati döntések meghozatala, a nyertesek megfelelése a pályázati feltételeknek, az új bérlőkkel kötött szerződések tartalma és sok egyéb ezzel kapcsolatos tény "tartalmaz olyan elemeket, amelyek jogszabályoknak való megfelelése erősen vitatható". A Greenpeace azt követeli a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és az NFA-tól, hogy a döntésüket megalapozó hiteles adatokat és bizonyítékokat tárják a nyilvánosság elé.

Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse bejelentette: Szövetség Kishantosért és a Fenntarthatóságért elnevezéssel mozgalmat indítottak, egyúttal továbbra is várják a csatlakozókat a www.kishantosert.hu weboldalon, mert meggyőződésük, hogy ezt az ügyet a közösségi értékek védelme mellett elkötelezett emberek fogják megmenteni. "A Greenpeace Magyarország kéri a mozgalomhoz csatlakozókat, hogy bátran, de mindig az erőszakmentesség elve mentén cselekedjenek" – tette hozzá.

Kérdés, hogy a mai fordulat után a probléma megoldható-e erőszak nélkül. Ács Sándorné beszédében úgy fogalmazott: egészen mostanáig a békés megoldást szorgalmazták, ám azzal, hogy a földeket hivatalosan nem adták át az NFA képviselőinek, fizikailag is kénytelenek lesznek megvédeni a biogazdaság által használt területeket. Arra nem tért ki, hogy pontosan milyen módon kívánják elzárni az új bérlőktől a parcellákat.

Az ügyről megkérdeztük az NFA-t is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kialakult helyzetben mi a teendője az NFA-nak, hogyan fogják biztosítani az új bérlők számára a földek használatát, illetve terveznek-e jogi lépéseket a kft.-vel szemben. Kérdéseinkre a kövekező írásos választ kaptuk:

"A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a Hantos térségében kiírt földhaszonbérleti pályázatok ügyében is kizárólag szakmai szempontok alapján hozott döntést, ahogyan azt a jogszabályi rendelkezések előírják. A mai napon az NFA ellen intézett támadások azonban nélkülözik a szakmaiságot, azok kizárólag  politikai tartalmúak. Az NFA a jövőben is a gazdákért dolgozik, mivel tudjuk a földművelés nagyon kemény munkával jár, de tisztességes és kiszámítható megélhetést ad. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a jövőben is a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített célkitűzések alapján a kis- és közepes vállalkozások földhöz juttatását segíti."

 






Cikk megjelenésének dátuma: 2013. 11. 08.

2013. november

© 2013 Kié legyen a föld?