Itt a vége: Ángyán József ma szakíthat a Fidesszel

Itt a vége: Ángyán József ma szakíthat a Fidesszel

Forrás: index.hu
2013. 06. 21.

Az egy évvel ezelőtt benyújtott új földtörvényt is megszavazhatja az Országgyűlés a mai ülésén, amelyen összesen tizenhét előterjesztést fogadhatnak el a képviselők. A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, és a napirend előtti felszólalásokat követően csak záróvitákra és zárószavazásokra kerül sor.

Ángyán búcsút inthet Orbánnak

A parlament az előzetes napirend alapján egyebek mellett dönthet a tavaly júliusban benyújtott, de idén nyár elején nagy terjedelemben átírt új földtörvényről. A jogszabály elfogadását az előző héten, június 10-én is tervezte a kormánytöbbség, ám akkor a Ház a kormány kérésre levette napirendjéről az erről szóló szavazást.

Orbán Viktor kormányfő a kérdésben legutóbb hétfőn szólalt meg, hangsúlyozva, hogy a kormány az összes fontos agrárcsatát megnyerte. A miniszterelnök az agrárkamarával kötött megállapodást követően azt mondta, az új földtörvény elfogadásával az európai uniós jog sérelme nélkül sikerül megvédeni a magyar termőföldet. Az eredményeket sorolva jelezte továbbá, hogy a zsebszerződések felszámolásának eszközét szintén megtalálták, és a mezőgazdasági hatóság ma már meg tudja védeni a fogyasztókat a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben. A kormányfő szerint az új jogszabály a két világháború közötti Magyarország agrárpolitikájának logikájával gondolkodva az akkori kisgazdák javára dönti el a vitát, akik a kis- és középtermelői érdeket képviselték. Orbán szerint a kisgazdapárt most viszi győzelemre a létezése óta legfontosabbnak tekintett politikai célkitűzését.

Az LMP-s Schiffer András szerint ugyanakkor a magyar földet a legjobban a külföldiek földvásárlási tilalmának 2014-es megszűnése fenyegeti, és ebben az ügyben „Orbán Viktor semmilyen szabadságharcot nem folytatott”. Szerinte a kormány a földpolitikájával bebizonyította, hogy „az emberek helyett a nagytőke, a nagyüzem oldalán áll”, és nem hallgat sem a 250 gazdaszervezet, sem pedig Ángyán József szavára. Az ellenzék mellett ugyanis az új földtörvényt a kormánypárti Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár is többször bírálta, és elsősorban azt szerette volna elérni, hogy valóban csak a helyben lakók juthassanak a településhez tartozó termőföldhöz. Ángyán május végén az Indexnek nyilatkozta, hogy a földtörvény elfogadásától teszi függővé, hogy a Fidesz-frakcióban marad-e. A párttal való szakítására tehát valószínűleg ma fog sor kerülni.

Szippantott szennyvíz és romkocsmaadó

Az előzetes napirend alapján ugyancsak zárószavazásra lehet számítani az egyházügyi törvény negyedik alkotmánymódosítással összefüggő módosításáról, valamint az alaptörvény legutóbbi átírásához kapcsolódó más jogszabályok változtatásáról, továbbá a helyi és körzeti televíziók digitális átállásának halasztásáról.

A képviselők emellett szavazhatnak a szippantott szennyvíz díjának csökkentéséről, és elfogadhatják a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslatot.

Dönthetnek még a házszabály módosítására tett kormánypárti javaslatról is, amelyben azt kezdeményezik, hogy pénzbírság kiszabása helyett a tiszteletdíjukat csökkentsék az Országgyűlés tekintélyét sértő kifejezést használó képviselőknek.

A parlament emellett Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető javaslatára bevezetheti a romkocsmaadóként is emlegetett felügyeleti díjat, amelyet a Budapest belvárosában éjfél után is nyitva tartó szórakozóhelyeknek kell fizetniük a rend és a tisztaság fenntartása érdekében.

Az Országgyűlés a héten kezdett bele nyári rendkívüli ülésszakába, amely várhatóan a jövő héten is folytatódik. A képviselők ekkor nagy valószínűséggel a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által hétfőn bejelentett pénzügyi intézkedéseket is elfolfogadhatjákgadhatják.

 

 





Cikk megjelenésének dátuma: 2013. 06. 23.

© 2013 Kié legyen a föld?