Az elmúlt 25 év legkomolyabb köztulajdon-lopási kísérlete előtt állunk

Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján az Orbán-kormánynak arról a "roppant aljas húzásáról" beszélt, amely során az állami földeket a fideszes oligarchák kezébe juttatnák. A kérdés, amire a napokban választ fogunk kapni, hogy vajon a kormánypártokban hány képviselő rendelkezik még lelkiismerettel.
MiĂŠrt tartja Magyar ZoltĂĄn aljasnak a Fidesz fĂśldprivatizĂĄciĂłs kezdemĂŠnyezĂŠst?
- mert azt a nyĂĄr kellős kĂśzepĂŠn prĂłbĂĄltĂĄk, titokban vĂŠghez vinni;   - mert a kormĂĄny a bevĂĄndorlĂł-helyzetet ĂĄllĂ­totta a mĂŠdiafigyelem kĂśzĂŠppontjĂĄba, s kĂśzben abban bĂ­ztak, hogy csak tĂşlkĂŠsőn kerĂźl napvilĂĄgra ez az Ăźgy;   - mert a kabinet egyszerĹąen semmibe vette a demokratikus kereteket, ĂŠs nem kĂŠrte az OrszĂĄggyĹąlĂŠs felhatalmazĂĄsĂĄt, ugyanis korĂĄbban senki nem jogosĂ­totta fel a vezetĂŠst, hogy azt a kevĂŠske megmaradt ĂĄllami vagyont, amit az elmĂşlt 25 ĂŠvben mĂŠg nem loptak szĂŠt, most eladjĂĄk;   - mert szembemennek az ĂŠveken keresztĂźl szajkĂłzott Ă­gĂŠreteikkel, amelyben szociĂĄlis fĂśldprogramrĂłl, ĂśnkormĂĄnyzati mintaprojektekről beszĂŠltek;   - mert az OrszĂĄggyĹąlĂŠs MezőgazdasĂĄgi bizottsĂĄga sem tĂĄrgyalja a Fidesz javaslatĂĄt, ami azĂŠrt is abszurd, mert Ă­gy megkĂŠrdőjeleződik az a tĂŠtel, hogy az OrszĂĄggyĹąlĂŠsnek bĂĄrmilyen hatalma is van a kĂśztulajdon felett.

A nemzeti ellenzĂŠk politikusa emlĂŠkeztetett a Kisgazda PolgĂĄri EgyesĂźlettől kiszivĂĄrgott belső levelezĂŠsre. Ebben Turi-KovĂĄcs Imre, a platform vezetője, nem mellĂŠkesen a nagyobbik kormĂĄnypĂĄrt parlamenti frakciĂłjĂĄnak tagja tĂśbbek kĂśzĂśtt arra figyelmeztette a tagsĂĄgot, hogy kĂŠtsĂŠges a kormĂĄny dĂśntĂŠsĂŠnek jogalapja, illetve arra tett Ă­gĂŠretet, hogy a kĂŠsőbbiekben folyamatosan "bombĂĄzza" majd a fĂśldmĹąvelĂŠsĂźgyi tĂĄrcĂĄt, hogy az akadĂĄlyozza meg az ĂĄllami fĂśldek eladĂĄsĂĄt. 

  Magyar ZoltĂĄn az emlĂ­tett levĂŠllel kapcsolatban megjegyezte, remĂŠlhetőleg ez a tĂśrĂŠsvonal nem merĂźl ki a kisgazda platform tiltakozĂĄsĂĄban. Ez mĂĄr csak azĂŠrt is lenne fontos, mert a Jobbik a szerdai napon benyĂşjtott egy mĂłdosĂ­tĂłt a fĂśldforgalmi tĂśrvĂŠnyre vonatkozĂłan, amelynek ĂŠrtelmĂŠben

az ĂĄllami fĂśldek eladhatatlannĂĄ vĂĄlnĂĄnak.

A honatya közölte, ehhez elég lenne a képviselők felének a támogatása is, ezért arra kéri a Fideszben ülő, és még lelkiismerettel rendelkező képviselőket, hogy szavazzák meg a nemzeti párt földprivatizációt-gátló törvényjavaslatát. (Egyébként a Jobbik az Alaptörvényt is hasonló értelemben módosítaná, igaz az már keményebb dió lenne, hiszen az kétharmados többséget igényel...).

  Magyar ZoltĂĄn kiemelte: a nemzeti pĂĄrt valĂłdi tĂĄrsadalmi vitĂĄt szeretne, ugyanis eddig ez sem valĂłsult meg egyetlen gazdaszervezettel sem, ĂŠs szakmai egyeztetĂŠsnek pedig nehezen nevezhetőek a kormĂĄnyzat ĂŠs MĂŠszĂĄros Lőrinc kĂśzti tĂĄrgyalĂĄsok.

  Kijelentette, hogy a legerősebb ellenzĂŠki pĂĄrt teljes mellszĂŠlessĂŠggel kiĂĄll a gazdatĂĄrsadalom ĂĄltal kilĂĄtĂĄsba helyezett demonstrĂĄciĂł mellett, ĂŠs tovĂĄbbra is tĂĄmogatja a zĂśld civilszervezetek munkĂĄjĂĄt.

Az elmúlt 25 év legkomolyabb köztulajdon-lopási kísérlete előtt állunk - összegezte a helyzetet a szakpolitikus.
KĂ­vĂĄncsiak voltunk arra is, hogy vajon mi a vĂŠlemĂŠnye a Jobbik agrĂĄrpolitikusĂĄnak a Tej TermĂŠktanĂĄcs igazgatĂłjĂĄnak szerdĂĄn tett kijelentĂŠsĂŠre, miszerint, ha nem vĂĄltozik ĂŠrdemben a helyzet, 2016 elejĂŠn elbocsĂĄtĂĄsokra ĂŠs ĂźzembezĂĄrĂĄsokra kell szĂĄmĂ­tani a szektorban.

  Magyar ZoltĂĄn vĂĄlaszĂĄban kifejtette, hogy szerinte a tejvĂĄlsĂĄg kitĂśrĂŠsĂŠre szĂĄmĂ­tani lehetett, csak Ăşgy mint a tejkvĂłta-rendszer kivezetĂŠsĂŠre. Évek ĂĄlltak rendelkezĂŠsre arra, hogy az OrbĂĄn-kormĂĄny felkĂŠszĂźljĂśn erre, de ezt elmulasztotta, mikĂśzben mĂĄs hasonlĂł mĂŠretĹą, kapacitĂĄsĂş orszĂĄgoknĂĄl nem okozott problĂŠmĂĄt az ĂĄtĂĄllĂĄs.

  A honatya szerint a kulcs a hazai feldolgozĂł ipar felpĂśrgetĂŠse lenne, valamint a hazai előállĂ­tĂĄsĂş termĂŠkek piaci előnybe rĂŠszesĂ­tĂŠse is fontos szempont, azonban a piacvĂŠdelem teljes feladĂĄsa ezt a krĂ­zis helyzetet teremtette meg.  

© 2013 Kié legyen a föld?