Ha van kĂśzĂŠrdek, akkor Kishantos ĂŠs a bio az

Egy szĂł mint szĂĄz: Kishantos egy tĂŠnyleg jĂłl ĂŠs tisztĂĄn műkĂśdő biogazdasĂĄg, amit most nemes egyszerűsĂŠggel szĂŠtcsapnak.

„MiĂŠrt akkora problĂŠma ez? Mivel minden biogazdasĂĄg ĂŠs Ă­gy Kishantos is egy nagyon jĂłl kitalĂĄlt komplex rendszert alkot anĂŠlkĂźl, hogy bĂĄrmilyen vegyszerezĂŠst kĂŠne alkalmazni a gazdasĂĄgban ĂŠs Ă­gy a kĂśrnyezetet (ĂĄllatokat, rovarokat, sajĂĄt magunkat) sem szennyezzĂźk. Tiszta, vegyszermentes fĂśldből, tiszta, vegyszermentes termĂŠnyek. Mindezt anĂŠlkĂźl elĂŠrhető, hogy az ĂśkoszisztĂŠmĂĄt hĂĄborgatnĂĄnk a gyors termelĂŠkenysĂŠg oltĂĄrĂĄn (pl.: somogy megyei tavalyi mĂŠhpusztulĂĄs a csĂĄvĂĄzott napraforgĂłmagok miatt). Előbb emlĂ­tettem, hogy Kishantos egy igen jĂłl felĂŠpĂ­tett gazdasĂĄg ĂŠs mivel az ĂśkoszisztĂŠmĂĄt teljes mĂŠrtĂŠkben figyelembe veszi Ă­gy igen komplex is. A felosztott fĂśldeken kĂźlĂśn-kĂźlĂśn nagy valĂłszĂ­nűsĂŠggel nem is lehet biogazdĂĄlkodĂĄst folytatni, bĂĄr az Ăşj bĂŠrlők szĂĄmĂĄra ez kĂśtelező egy ideig, annak ellenĂŠre, hogy nincsen tapasztalata semelyik Ăşj cĂŠgnek ebben a fajta gazdĂĄlkodĂĄsban.
Van itt mĂŠg nĂŠhĂĄny baj: Mivel mĂŠg jogĂĄllamban ĂŠlĂźnk, ezĂŠrt előbb inkĂĄbb azt kĂŠne megkĂŠrdezni, hogy milyen alapon szĂĄnt ki bĂĄrki bĂĄrmit egy fĂśldből amely sorsĂĄrĂłl ĂĄprilisban lesz a tĂĄrgyalĂĄs ĂŠs ha az Ăşj -kĂźlĂśnben igen gyanĂşsan politikai tőkĂŠjĂźk miatt fĂśldet szerzett bĂŠrlők- nyernek, akkor ők arathatnĂĄnak le mindent. Az az ĂŠrv, hogy megvizsgĂĄljĂĄk, hogy mit kellene termeszteniĂźk a terĂźleten pedig elĂŠg viccesnek tűnik, mivel olyanok munkĂĄjĂĄt csaptĂĄk tĂśnkre akik ezzel foglalkoznak 21 ĂŠve. Persze ha tudjuk, hogy kik az Ăşj bĂŠrlők mĂĄris tisztĂĄbb a kĂŠp (de ettől mĂŠg ĂŠrthetetlen). (…)
MĂŠg a nyilvĂĄnvalĂł mutyinĂĄl is fontosabb a bio-kĂŠrdĂŠs. Ez nem politika, nem hit, hanem kőkemĂŠny tĂŠnyek ĂŠs tĂŠnyleg kĂśzĂŠrdek
MiĂŠrt mondom ezt? AzĂŠrt, mert van ilyen gazdasĂĄg a kĂśzvetlen kĂśzelemben ĂŠs pontosan tudom, hogy micsoda kĂźlĂśnbsĂŠg van ĂŠlelmiszer ĂŠs ĂŠlelmiszer kĂśzt. Az LMP pedig nagyon helyesen egy hasznos ĂźgyĂŠrt ĂĄll ki, mert hosszĂştĂĄvon sok ember egĂŠszsĂŠge ĂŠs ĂŠlete fog mĂşlni ezen. Nem vĂŠletlen, hogy nĂĄlunk sokkal fejlettebb orszĂĄgokban rohamosan fejlődik ez a fajtĂĄja a fĂśldművelĂŠsnek, ĂĄllattenyĂŠsztĂŠsnek ĂŠs az ĂśkogazdasĂĄgok ĂĄltal előĂĄllĂ­tott ĂŠlelmiszerekre specializĂĄlĂłdott regionĂĄlis termelői piacok is. TehĂĄt ezzel az akciĂłval nem csak a becsĂźletes fĂśldművelőknek int be a Fidesz, hanem elbagatellizĂĄlja a biogazdĂĄlkodĂĄs fontossĂĄgĂĄt is, hiszen a magyarorszĂĄgi biogazdĂĄlkodĂĄsi kultĂşra egyik zĂĄszlĂłshajĂłjĂĄt sĂźllyeszti el az NFA.”

© 2013 Kié legyen a föld?